Itoplectis melanocephala (gravenhorst)'nın ergin öncesi evreleri ile erginlerinin total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimlerinin tespit edilmesi ve düşük sıcaklığın etkileri
Total lipid, total fatty acid and fatty acid compositions of immatures and adults of Itoplectis melanocephala (gravenhorst) and effects of low temparature
- Tez No: 268722
- Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR AKSOYLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Biochemistry, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Ichneumonidae, Itoplectis melanocephala, total lipid, total yağ asidi, yağ asidi bileşimi, Hymenoptera, Ichneumonidae, Itoplectis melanocephala, total lipid, total fatty acid, fatty acid composition
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmada, laboratuvar şartlarında Galleria mellonella L. üzerinde yetiştirilen endoparazitoid Itoplectis melanocephala (Gravenhorst)'nın ergin öncesi evreleri ile erginlerinin total lipid, total yağ asidi ve yağ asidi bileşimleri belirlenmiştir. Ayrıca türün düşük sıcaklığa (+4 0C) direncinin olup olmadığı araştırılmıştır.I. melanocephala'nın ergin öncesi evrelerindeki total lipid ve total yağ asidi yüzdelerinin erginlerle karşılaştırıldığında azaldığı görülmüştür. Yağ asidi analizinde tüm evrelerde karbon sayısı 12-21 arasında değişen on üç çeşit yağ asidi belirlenmiştir. Örneklerin kantitatif analizleri, yağ asidi bileşimlerinin büyük bir kısmını oleik, palmitik ve linoleik asitlerin kapsadığını göstermiştir. Diğer yağ asitleri düşük yüzdelerde bulunmuştur.I. melanocephala'nın yağ asidi bileşimi konağınınkine büyük oranda benzerlik göstermiştir. Tüm evrelerde oleik asit en yüksek yüzdeye sahip olarak bulunmuştur. Ancak konakta bulunmayan margarik asit, ve on sekiz karbondan büyük olan yağ asitleri parazitoidde tespit edilmiştir.Beş gün süre ile düşük sıcaklıkta tutulan I. melanocephala pup ve erginlerinin bu sıcaklıkta yaşayamadıkları görülmüş ve türün bu sıcaklığa direncinin olmadığı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, total lipid, total fatty acid and fatty acid compositions of immatures and adults of endoparasitoid Itoplectis melanocephala (Gravenhorst) reared on Galleria mellonella L. under laboratory conditions were determined. Also Itoplectis melanocephala whether has the resistance to low temperature or not was detected.Total lipid and total fatty acid percentage of Itoplectis melanocephala decreased in adults compared with immature stages. In fatty acid analysis thirteen different fatty acids were identified which have 12-21 carbons.Quantitive analysis of the samples showed oleic, palmitic and linoleic acids constituted the major part of the fatty acid compositions. Other fatty acids were found in rather small percentages.Total fatty acid compositions of I. melanocephala showed smilar values to that of the host. Oleic acid was found predominant in all the stages. But fatty acids more than eighteen carbons and margaric acid which wasn?t detected in host pupae were observed in parasitoid.I. melanocephala pupae and adults which were stored low temperature for five days died and It was thought that this species have not resistance to +4 0C.