Kanat etrafında sıkıştırılabilir akışın sayısal olarak incelenmesi
Numerical simulation of compressible flow around an airfoil
  1. Tez No: 268881
  2. Yazar: HALİL IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURİ YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Navier-Stokes Denklemleri, k-? Türbülans Modeli, Sonlu Hacim Metodu, CFD, Navier-Stokes Equations, k-? Turbulence Model, Finite Volume Method, CFD
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Kanat etrafındaki akışın sayısal olarak çözümü, hava araçları ve turbo makina parçalarının aerodinamik tasarımlarında çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu tez çalışmasında iki boyutlu, zamandan bağımsız ve sürtünmeli akış, ses altı hızlarda incelenmiştir. Çalışmalarda akışkan hareketlerini tanımlayan denklemler olarak kabul edilen Navier-Stokes denklemleri, koordinat dönüşümü yapılarak çözümlenmiştir. Gerçek hayatta akış problemlerinin çoğu türbülanslı akışlardır. Türbülans etkileri standart k-? modeli kullanılarak dikkate alınmıştır. Sayısal çözümlerin doğruluğunu test etmek için literatürden elde edilen çözümlerden faydalanılmıştır. Bunun için öncelikle düz plaka üzerinden laminer ve türbülanslı akış çözülerek sonuçlar doğrulanmıştır. Daha sonra nozul, dikdörtgen şekilli yüzeyler ve NACA 0012 kanat üzerinden akış sayısal olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Numerical simulation of flow around an airfoil is important in the design of aircrafts and turbomachinery components. In this thesis, two-dimensional, steady and viscous flow is studied for subsonic velocities. Navier-Stokes equations are solved by transforming all the equations into the curvilinear coordinates. In the real life, most of the flow problems are turbulent. The effects of turbulence are accounted for by using the standard k-? turbulence model. To confirm the numerical results, comparisons with the data available in the literature are made. First of all, laminar and turbulent flow over a plate is solved and the code is confirmed. Then flow through a nozul, flow over rectangle shaped surfaces and flow over a NACA 0012 airfoil is studied numerically.