Elektronik harp teknikleri
Electronic warfare techniques
- Tez No: 268890
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN SARITAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Harp Teknikleri, Electronic Warfare Techniques
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Elektronik harp, ülkeler arasında, sahip olunan teknoloji ve elde edinilen istihbarat bilgisine göre sürdürülen elektromanyetik spektrumun kontrolünü ele geçirme savaşıdır. 1905 Rus Japon savaşında telsiz sinyallerin karıştırmasıyla başlayan ve ikinci dünya savaşı sırasında önemi kavranan elektronik harp teknolojisi, günümüzde de savunma teknolojilerinde ülkelerin birbirleriyle yarıştıkları bir alan olmaya devam etmektedir. Ülkeler yeni bir teknik geliştirmek için sürekli olarak yeni teknolojiler araştırmakta ve bu savaş tarihler boyunca sürüp gitmektedir.Elektronik Harp faaliyetleri RF sinyaller ile başlamasına rağmen, teknolojik gelişmeler, daha üst bandlar olan IR ve UV bandlarının da kullanılmasına ve bu bandlarda elektronik harp sistemlerinin üretilmesine imkan sağlamaktadır.Bu çalışmada, öncelikle Elektronik Harp terminolojisi ele alınmış, hava platformlarında kullanılan elektronik harp sistemleri üzerinde durulmuştur. Daha sonra RF karıştırma teknikleri ve çeşitleri açıklandıktan sonra, günümüzde karıştırma tekniklerinde kullanılan Digital Radio Frequency Memory (DRFM) detaylı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda, MatLab Simulink programı kullanılarak DRFM modellenmiştir. Bu DRFM modeli ile karıştırma tekniklerinden; çoklu sahte hedef yaratma (Multiple False Target Generation), Range Gate Pull Off (RGPO) ve Velocity Gate Pull Off (VGPO) olmak üzere 3 farklı karıştırma tekniği uygulanmıştır. Çoklu sahte hedef yaratma uygulamasında, izleme modundaki radara, bir uçak birbirinden farklı mesafelerde 5 adet uçak varmış gibi gösterilmiştir. RGPO uygulamasında, radarın mesafe kapısı çalınarak, radara doğru yaklaşan bir uçağın uzaklaşıyormuş gibi algılanması sağlanmıştır. VGPO uygulamasında ise, uçak olduğundan daha hızlı hedefe yaklaşıyormuş izlenimi verdirilmiştir.DRFM modeli kullanılarak; modelde kullanılan bloklara ait parametrelerle, ilgilenilen tehdide ait parametreler aynı olacak şekilde seçilerek, hangi karıştırma tekniğinin hangi tehdide karşı etkili olacağı araştırılabilir. Ayrıca bu modelden elde edilen çıkış sinyallerinden, örnekleme ve dilimleme sırasında oluşan istenmeyen gürültü ve sahte sinyaller incelenerek, DRFM ile üretilmiş aldatma sinyalinin gerçek sinyalden ayırt edilebilmesi konusunda çalışma yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Electronic Warfare (EW) is the war among countries of taking control of electromagnetic spectrum based on technology and intelligence information obtained. EW technology started with jamming radio signals in Russian-Japanese war in 1905 and its importance was understood during the second world war, and it continues to be a field where countries compete today. Countries do research for new technologies continuously in order to develop new techniques and this war lasts all history long.Although, EW activities started with RF signals, technological developments make it possible for EW to be used and EW systems to be produced in IR and UV bands which are upper bandsIn this study, it is dealt first with EW terminology and then with EW systems used in air platforms. Later, RF jamming techniques and types are explained,DRFM used in jamming techniques in our day are analyzed in detail. In this respect, DRFM is modeled using MatLab Simulink Program. With this DRFM model, three different jamming techniques, Multiple False Target Generation (MFTG), Range Gate Pull Off (RGPO) and Velocity Gate Pull Off (VGPO) are used. In the application of MFTG, a plane is shown as if it were 5 planes at different distances from one another to a radar in surveillance mode. In the RGPO application, stealing range gate of the radar, the radar is made to believe that a plane approaching the radar is getting away. As for the application of VGPO, the impression is given that the plane is travelling faster than its real speed.Using DRFM model, it may be researched which jamming technique is effective against which threat, choosing the parameters of blocks used in the model the same as the parameters of the threat in question. Furthermore, one may also study the subject of differentiating the deceiving signal produced by DRFM from the real signal through studying unwanted noise and spurious signals coming out during sampling and quantization from the output signals gained in this model.