Etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda kayısı ve kayısı çekirdeğinin karaciğer koruyucu ve antioksidan etkilerinin belirlenmesi
Determination of hepatoprotective and antioxidants effects of apricot and apricot kernel ethyl alcohol induced in rats
  1. Tez No: 269248
  2. Yazar: BAYRAM YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kayısı ve kayısı çekirdeği, Serum Enzimleri, Antioksidan savunma sistemi, Lipid peroksidasyonu, Sıçan, Apricot and Apricot Kernel, Serum enzymes, Antioxidant defense system, Lipid peroksidasyon, Rats
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada, kayısı ve kayısı çekirdeğinin etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için 56 adet Wistar albino cinsi sıçanlar 8 deney grubuna ayrılmıştır (Kontrol, etil alkol, % 15 kükürtlü kayısı, % 30 kükürtlü kayısı, % 15 kükürtsüz kayısı, % 30 kükürtsüz kayısı, % 15 kayısı çekirdekli ve % 30 kayısı çekirdekli grubu). 50 gün sonunda sıçanların karaciğer harabiyet biyobelirteçleri olan serum enzimlerinden aspartate aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), gamma glutamil transpeptidaz (GGT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) enzim seviyeleri belirlenmiştir. Ayrıca sıçanların eritrosit, kalp, böbrek, karaciğer ve beyin dokularında antioksidan kapasite etkinliğinin göstergesi olarak değerlendirilebilecek antioksidan enzimlerden süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) seviyeleri ve lipid peroksidasyon (Malondialdehit=MDA) içerikleri tespit edilmiştir.Elde edilen sonuçlara göre; etil alkol grubunun serum AST, ALT ve LDH enzim seviyeleri kontrol grubuna göre önemli düzeyde artarken, % 30 çekirdekli grup dışında farklı işlenmiş ve içerikli kayısı ile % 15 çekirdek içerikli grupların serum enzim seviyeleri önemli düzeyde artmadığı tespit edilmiştir.50 gün deneysel muamele sonunda; kontrol grubu ile kıyaslandığında etil alkol tüm dokularda MDA miktarını artırırken, karaciğer dokusunun çekirdek içerikli grupları dışında farklı işlenmiş ve değişik oranlardaki kayısının ve kayısı çekirdekli grupların doku MDA içeriklerinin etil alkol grubuna göre önemli düzeyde azaldığı tespit edilmiştir.Ayrıca, etil alkolün sıçanların çeşitli dokulardaki oksidatif stres sonucu antioksidan savunma sistemi unsurlarının seviyelerinde dalgalanmalara neden olurken, farklı işlenmiş ve değişik oranlardaki kayısı ile değişik orandaki kayısı çekirdeğinin bu dalgalanmalara karşı kesin iyileştirici etkileri belirlenememiştir.Sonuçlar gösterdi ki, kayısı ve çekirdeğinin içerikleri etil alkolün 50 günlük süre boyunca oksidatif hasarına karşı karaciğer koruyucu ve antioksidan rolü olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was aimed to determine the hepatoprotective and antioxidants effects of apricot and apricot kernel in ethyl alcohol induced oxidative stres in rats. For this aim, 56 Wistar albino rats were divided into eight experimental groups (control group, ethyl alcohl group, % 15 sulphuretted apricot, % 30 sulphuretted apricot, % 15 non-sulphuretted apricot, % 30 non-sulphuretted apricot, % 15 apricot kernel and % 30 apricot kernel). At the end of 50 days, serum enzymes as biomarker of liver damage, aspartate aminotransferase destruction (AST), alanine aminotransferase (ALT), gamma glutamyl transpeptidase (GGT) and lactate dehydrogenase (LDH) enzyme levels were determined in rat. Moreover, antioxidant enzymes as effectiveness of antioxidant capacity, superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione-S-transferase (GST), glutathione reductase (GR) enzyme levels with reduced glutathione (GSH) levels and lipid peroxidation (MDA) contents were determined in the rat erythrocytes, heart, kidney, liver and brain tissues.According to the results, while the levels of AST, ALT and LDH increased significantly in ethyl alcohol group as compared to those of control, they were observed to be in normal levels in the different treated and contentful apricot and apricot kernel groups except for % 30 apricot kernel treatment group.At the end of the 50 days experiment, while ethyl alcohol increased significantly the all tissue?s MDA content in comparison to those of control, the tissue MDA contens significantly decreased in the different treated and contentful apricot and apricot kernel groups except for he liver tissue of different contentful apricot kernel groups compared to that of ethyl alcohol group.Also, while ethyl alcohol caused the fluctuate of antioksidant defence system constituents level as a result of oxidative stress condition in the rats, it could have not be determined the healing effects of the different treated and contentful apricot and apricot kernel against these fluctuations.These results indicate that constituents present in apricot and apricot kernel may possess antioxidant properties and hepatoprotective effects against ethyl alcohol induced oxidative injury during the period of a 50-day.