Etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda çınar (platanus orientalis l.) yaprak infüzyonunun doku koruyucu rolü ve fitokimyasal içeriğinin araştırılması
Investigation of tissue protective role and phytochemical composition of chinar (platanus orientalis l.) leaf infusion against ethanol-induced oxidative stress in rats
- Tez No: 520437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULAHAD DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Çınar (Platanus orientalis L.), Silymarin, Antioksidan Enzimler ve Oksidatif Stres, Biyoaktif Bileşikler, Rat, Chinar (Platanus orientalis L.), Silymarin, Antioxidant Enzymes and Oxidative Stress, Bioactive Compounds, Rat
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Anuk, ÖO. Etil Alkol ile Oksidatif Stres Oluşturulan Sıçanlarda Çınar (Platanus orientalis L.) Yaprak İnfüzyonunun Doku Koruyucu Rolü ve Fitokimyasal İçeriğinin Araştırılması. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Anabilim Dalı, Biyokimya Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van, 2018. Çınar (Platanus orientalis L.) bitkisi kaempferol glikozit türevleri bakımından zengin olup, yılan ve akrep zehirlenmelerine, ses kısıklığı, diş ve diz ağrıları, yaralar, inflamasyon ve mide rahatsızlıklarına karşı halk hekimliğinde kullanılmasına rağmen karaciğer ve böbrek gibi organlar üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bu çalışmada etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda Çınar yapraklarından elde edilen infüzyonun doku koruyucu rolü ve fitokimyasal içeriği araştırıldı. Toksisite testinden sonra, etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda biyokimyasal değişiklikleri, lipit peroksidasyonunu ve antioksidan enzim seviyelerini test etmek için 20 mg/mL ve 60 mg/mL dozunda Platanus orientalis (PO) infüzyonu verildi. Ayrıca, karaciğer koruyucu özelliği bilinen silymarin pozitif kontrol olarak kullanıldı. Otuz adet Wistar cinsi erkek sıçan; Normal, %20 Etil alkol, %20 Etil alkol+Silymarin (10 mg/kg), %20 Etil alkol+PO-20 mg/mL infüzyon ve %20 Etil alkol+ PO-60 mg/mL infüzyon olmak üzere beş gruba ayrıldı. Elde edilen in vitro sonuçlarına göre GC-MS analizinde ekstrede benzaldehit, palmitik asit, 2,4-Ditert-butylphenol, stearik asit, oktadekanoik asit, linoleik asit ve linolenik asitler belirlenirken; HPLC profilinde ise baskın bileşiğin kaempferol ve kaempferol türevleri oldukları belirlenmiştir. Etil alkol grubunda serum AST, ALT, LDH, GGT, ürik asit ve üre; karaciğer ve eritrosit dokularında ise GST ve MDA düzeyleri Kontrol grubuna göre önemli artış gözlenmiştir. Etil alkol+PO-60 mg/mL grubunda serum AST, LDH, GGT, ürik asit, LDL_C ve MDA (tüm dokularda) değerlerinde ise Etil alkol grubuna göre önemli düşüş belirlenmiştir. Ayrıca, Etil alkol grubu böbrek dokusunda SOD, GPx ve CAT aktiviteleri Kontrol grubuna göre önemli düşüş gösterirken tüm tedavi gruplarındaki GPx aktivitesi ise Etil alkol grubuna göre önemli artış gösterdi. Bulgular, Çınar yapraklarının belirlenen infüzyon dozlarının tüketimi etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda karaciğer ve böbrek hasarına karşı koruyucu rolü olabileceğini göstermeketdir.
Özet (Çeviri)
Anuk ÖO, Investigation of Tissue Protective Role and Phytochemical Composition of Chinar (Platanus orientalis L.) Leaf Infusion Against Ethanol-Induced Oxidative Stress In Rats, University of Van Yuzuncu Yil, Institute of Health Science, Faculty of Pharmacy, Departments of Basic Pharmaceutical Sciences, Biochemistry Science, Master Thesis, Van, 2018. Chinar (Platanus orientalis L.) plant is rich in kaempferol glycoside derivatives and is used in folk medicine against snake and scorpion poisoning, hoarseness, tooth and knee pain, wounds, inflammation and stomach discomfort however the effects of chinar leaves on liver and kidney organs are unknown. The aim of this study was to investigate the tissue protective role and phytochemical content of infusion obtained from dried chinar leaves against ethanol-induced oxidative stress in rats. After toxicity test, the infusion of Platanus orientalis (PO) were given at a dose of 20 mg/mL and 60 mg/mL for testing the biochemical changes, lipid peroxidation and antioxidant enzyme levels by ethanol induced oxidative stress in rats. In addition, silymarin known as liver-protective was used as positive control. Thirty male Wistar rats were divided into five groups which consist of Normal, Ethanol 20%, Ethanol 20%+Silymarin (10 mg/kg), Ethanol 20%+ PO-20 mg/mL infusion and Ethanol 20%+ PO-60 mg/mL infusion. According to the obtained in vitro results, benzaldehyde, palmitic acid, 2,4-Ditert-butylphenol, stearic acid, octadecanoic acid, linoleic acid and linolenic acid were determined in the GC-MS analysis in the extract. Additionally, the kaempferol and kaempferol derivatives were determined as dominant compound in the HPLC profile. In the Ethanol group, AST, ALT, LDH, GGT, uric acid and urea in serum and GST and MDA in liver and erythrocyte tissues showed a significant increase in levels compared to the Control group. AST, LDH, GGT, uric acid and LDL_C levels in serum and MDA (all tissues) significantly decreased in Ethanol+PO-60 mg / mL group according to Ethanol group. In addition, SOD, GPx and CAT activities in the kidney tissue of Ethanol group showed a significant decrease compared to the Control group and the GPx activity in all treatment groups increased significantly compared to the Ethanol group. These findings suggest that the administration of the determined infusion doses of the chinar leaves might have protective roles against liver and kidney damage induced oxidative stress by Ethanol in rats.