Deneysel olarak etil alkol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda ıhlamur (Tilia platyphyllos ) infüzyonunun karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün belirlenmesi
The determination of hepatoprotective and antioxidant role of linden (Tilia platyphyllos) infusion against ethanol-induced oxidative stress in rats
  1. Tez No: 338023
  2. Yazar: YAKUP YAYLACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ihlamur, Serum enzimleri, Antioksidan savunma sistemi, Malondialdehit, Etanol, Sıçan, Linden, Serum enzymes, Antioxidant defense system, Malondialdehyde, Ethanol, Rat
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada, ıhlamurun (Tilia platyphyllos Scop. C.V. Det. Fazlı ÖZTÜRK) deneysel olarak etanol ile oksidatif stres oluşturulan sıçanlarda karaciğer koruyucu ve antioksidan rolünün belirlenmesi amaçlandı. 24 adet Wistar albino cinsi sıçanlar 4 deney grubuna [I.(kontrol), II.(%20 etanol), III.(%2 ıhlamur) ve IV.(%2 ıhlamur + %20 etanol)] ayrıldı. 50 gün muamele sonunda; ıhlamur infüzyonunun karaciğer koruyucu ve antioksidan rolü için; karaciğer serum harabiyeti biyobelirteçleri olarak aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve laktat dehidrogenaz (LDH) enzim seviyeleri ile total protein (TPRO), total albümin (TALB) ve total kolesterol (TKOL) düzeyleri tespit edildi. Diğer yandan; beyin, böbrek, dalak, eritrosit, kalp ve karaciğer dokularında antioksidan kapasite etkinliğinin göstergesi olarak değerlendirilebilecek antioksidan savunma unsurlarından katalaz (CAT), süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon redüktaz (GR) enzim aktiviteleri ile redükte glutatyon (GSH) seviyeleri ve malondialdehit (MDA) içerikleri saptandı. Elde edilen sonuçlara göre; II. grubunun serum AST, ALT ve LDH ile TKOL düzeyi ve III. grubunun serum AST, ALT ve LDH seviyeleri I. gruba göre önemli düzeyde artarken, LDH ve TKOL seviyelerinde önemli oranda azalma saptandı. MDA içerikleri I. grup ile kıyaslandığında II. grubun eritrosit ve kalp dokuları hariç tüm dokularında, III. grubun ise beyin, böbrek ve dalak dokusunda arttığı saptandı. IV. grubunun beyin, böbrek, dalak ve kalp dokularının MDA düzeylerinde II. gruba göre istatistiki olarak azalma tespit edildi. Ayrıca, etanolün oksidatif stres üzerindeki etkilerinin sonucu olarak; etanol antioksidan savunma sistem unsurlarının seviyelerinde dalgalanmalara neden olurken, ıhlamurun bu dalgalanmalara karşı kesin iyileştirici etkileri belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate hepatoprotective and antioxidative role of linden (Tilia platyphyllos Scop. C.V. Det. Fazlı ÖZTÜRK) against ethanol-induced oxidative stress in rats. 24 Wistar albino rats were divided into four experimental groups [I.(control), II.(20% ethanol), III.(2% linden), IV.(2% linden + 20% ethanol)]. At the end of 50 days of treatment, the hepatoprotective effect of linden infusion against ethanol-induced oxidative stress was evaluated by measuring liver damage via serum marker enzymes aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH) enzyme levels and total protein (TPRO), total albumin (TALB) and total cholesterol (TCHOL) levels. On the other hand; antioxidant role of the linden infusion was evaluated by measuring catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px), glutathione-S-transferase (GST), glutathione reductase (GR) enzyme activities and reduced glutathione (GSH) and malondialdehyde (MDA) contents in brain, kidney, spleen, erythrocyte, heart and liver tissues of rats. According to the results, serum AST, ALT, LDH and TCHOL levels of group II and serum AST, ALT and LDH levels of group III were significantly increased compared with group I. Serum LDH and TCHOL levels of group IV significantly decreased compared with group II. MDA contents of II. group in the all tissues except for erythrocytes and heart and group III in brain, kidney and spleen significantly increased compared with group I. In addition, as the results of alcohol effects on oxidative stress: when ethanol caused fluctuations of antioxidant defense system constituents, the healing effects of linden could not determined on the fluctuations of antioxidant defense system as final.