Kentsel planlama yaklaşım farklılıklarının ve plamlama sürecinde rol alan aktörlerin değişiminin yapılı çevre oluşumuna etkisi Mardin Artuklu Üniversitesi Yerleşkesi ve yakın çevre
Reflections on built environment by the approaches of actors and planning that have a role in the formation of urban built environment: The sample of Mardin Artuklu University Campus and near surroundings settlement
  1. Tez No: 269503
  2. Yazar: ALİ ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE TEKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılı çevre, planlama, planlama kararları, uzlaşı, araçlar, aktörler ve rolleri, Built environment, planning, approaches of planning, employed tools, actors and their roles
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yapılı Çevreler, insan müdahalesi ile meydana gelmekte, değişmekte ve gelişmektedir. İnsanlar yapılı çevreye hayat ve mekân ruhunu aşılamaktadır. Uzun bir zaman diliminde meydana gelen ve uzun zamanlar yaşamlarını sürdüren yapılı çevreler geçmişten edindikleri birikimlerini geleceğe aktarmaktadır. Her bir yapılı çevre yaratıldığı döneme tanıklık etmekte ve bizlere kendi dönemini anlatmaktadır.Yapılı çevre planlama ve tasarım aşaması ile yaratılmaktadır. Planlama ve tasarım aşamasında farklı çıkar ve beklentilere sahip birçok aktör rol almaktadır. Farklı bileşenlerden oluşan yapılı çevre, bu farklı aktörlerin uyumlu ve uzlaşı içinde olması durumda kendini daha güçlü okutmaktadır.Yapılı çevrenin planlama ve tasarım aşamasında rol alan aktörlerin rollerinin ve süreçte izlenen planlama yaklaşımlarının değişimi yapılı çevre öngörüsünde değişime neden olmaktadır.Çalışmada, yapılı çevreninin planlama ve tasarım aşamasında rol alan aktörlerin rollerinin değişmesinin planlama sürecini ve yapılı çevre öngörüsünü nasıl değiştirdiği Mardin Artuklu Üniversitesi Yerleşkesi ve Yakın Çevre Yerleşimi örneğinde irdelenmiştir.Çalışmada, Mardin Artuklu Üniversitesi ve yakın çevre yerleşimi yapılı çevre oluşum sürecinde bir yıl ara ile iki ayrı planlama yaklaşımı ile hazırlanan imar planları sorgulanarak Artuklu Üniversitesi Yerleşkesi ve Yakın Çevresi örneğinde yapılı çevrenin oluşumunda rol alan aktörler ve bu süreçte kullanılan araçları incelenmiştir.Çalışma, Artuklu Üniversitesi Yerleşkesi ve Yakın Çevre Yerleşimi İmar Planı sürecine tüm aktörlerinin dâhil edilmesi ve aktörler arasında uzlaşı sağlanmasının Artuklu Üniversitesi Yerleşkesi ve Yakın Çevre Yerleşimi yapılı çevre oluşumu için, en kısa, en doğru ve en kalıcı çözüm olacağını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Built Environment appears, is shaped and develops with human interference. People infuse the soul of life and place into the built environments. Having occurred in a long period of time and subsistence for a long time, built environments transfer its experience from the past to the future. Each of the built environments witnesses the period of being created and tells us about its period.Built environments are created by planning and design phase. Many actors who have different benefits and expectations have a role in planning and design phase, and each of the actors plays its role in forming urban built environment. Being made of different components, built environments instruct itself better when these different actors work with each other in harmony.The reason for the transformations of built environment depends dramatically on the alternation of the actors or the role change of the actors. The changing roles of actors and the alternation of planning approach can change the foresight of built environment. When the alternating actors become administrators, this fact turns out to be more effective and become more important for causing its resultsThis study deals with built environment, the role and components of built environment, employed tools and actors that have a role in formation of built environment, planning concept, planning theories and built environment effect of planning theories; That how alternation of the roles of actors that have a role in planning and design phase of built environment has changed planning process and foresight of built environment is studied in the sample of Mardin Artuklu University and Near Surroundings Settlement.This study deals with built environment, the role and components of built environment, employed tools and actors in formation of built environment, the effect of planning approach diversity on formation of built environment. That how alternation of the roles of actors that have a role in planning and design phase of built environment has changed planning process and foresight of built environment is studied in the sample of Mardin Artuklu University and Near Surroundings Settlement.This study suggests that the formation process of built environment of Mardin Artuklu University and Near Surroundings Settlement can start when all actors are included to planning and design process together with a joint consensus and that this will be the shortest and the most accurate and permanent solution.