Zincir baklalarındaki yük dağılımına hatalı montajın etkisinin deneysel olarak incelenmesi
Experimental analyses of the effect of faulty installation on load distribution on the chain system
  1. Tez No: 269713
  2. Yazar: ERDİNÇ KARAYEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAT GEMALMAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zincir, zincir dişli, yük, Chain, sprocket, load
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Zincir-dişli mekanizmaları günümüzde hareket iletimi, güç iletimi, yük kaldırma gibi amaçlarla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu mekanizmaların düzgün çalışması için gerekli birçok parametre bulunmaktadır. Bu parametrelerin en önemlilerinden biri de zincir-dişli sisteminin açısal uygunluğudur. Bu tez çalışmasında, zincir-dişli mekanizmalarında hatalı montajın etkilerini incelemek amacıyla bir deney düzeneği hazırlanmıştır. Hazırlanan deney düzeneği üzerindeki dişlilerin açısal hareketi sonrası, zincir baklalarına gelen kuvvetin etkileri incelenmiştir. Farklı yüklemeler altında baklalar üzerindeki kuvvet değerleri ölçülerek grafiklerle analiz edilmiştir. Ölçüm değerleri, düzenek üzerine bağlanan strain gage yardımıyla alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays chain-gear mechanism is widely used for purposes such as motion transmission, power transmission and lifting. There are many essential parametres for the proper functioning of this mechanisms. One of the most important parametres is angular compliance of the chain gear system. In this study, an experimental setup is prepeared in order to examine the effects of faulty installation on chain gear mechanism. Effects of forces to chain link are examined after the angular movement of gearwheel on prepeared experimental setup. Values of forces under different loadings are measured and analyzed with graphics. Values of measurement are taken with the help of strain gage attached on the experimental setup.