Çorum ili Cerit Konağı restorasyon önerisi
The restoration proposal of The Cerit Residence in Çorum
- Tez No: 269769
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA GEDİZ URAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konak, Çorum, Cerit, Restorasyon, Residence, Çorum, Cerit, Restoration
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 457
Özet
Bu çalışma Çorum İli'nde yer alan geleneksel Türk konut örneklerinden Cerit Konağı'nı konu etmektedir. Amacı, yapının korunarak gelecek nesillere iletilebilmesi için mevcut durumunun ve restorasyon imkanlarının incelenerek uygun işlevin araştırılmasıdır. Çalışma kapsamında, Çorum İli, konağın yakın çevresi ve günümüzdeki durumu incelenmekte, karşılaştırmalı çalışma ve tarihi araştırmalar ile konağın özgün durumu araştırılmaktadır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek kriterler belirlenmekte ve uygulamaya geçiş aşamasında, belirlenen kriterlerin yeni işlev ile birlikte değerlendirildiği bir restorasyon projesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis issued on Cerit Residence, one of the examples of the traditional Turkish house built in Çorum. The aim is the search for an appropriate function by analyzing the present condition and the restoration possibilities of the structure in order to conserve it for the future generations. Çorum, the nearby environment and the present condition of the `residence? is analyzed and the orginal condition of it is investigated by comparative study and historical analysis. Criteria are defined by evaluating the results and a restoration project in which these criteria are considered with the new function is proposed at the application phase.