Türkiye'deki entegre kırsal kalkınma projelerinin sosyal kalkınma boyutu: erzurum entegre kırsal kalkınma projesi
Socıal Development Dımensıon Of Integrated Rural Development Project In Turkey: Erzurum Integrated Rural Development Project
  1. Tez No: 269897
  2. Yazar: ASLI ALAGÖZOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE ARMATLI KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal kalkınma, entegre kırsal kalkınma, sosyal kalkınma
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Çok boyutlu bir süreç olan kırsal kalkınma kır ve kent arasındaki sosyo-ekonomik farkları en aza indirmeyi, kırdan kentlere göçün en önemli nedeni olan sosyo-ekonomi temelli sorunları çözmeyi amaçlamaktadır.Türkiye'de kırsal kalkınma çalışmaları Cumhuriyetin kuruluşuyla başlamış ve günümüze değin sürmektedir. Ulusal ölçekte bir kalkınma için kır ve kentin dengeli kalkınması gerekmekte buna paralel olarak da kırsal kalkınma önemini korumaktadır. Türkiye'de farklı bölgelerde kır ve kent arasındaki sosyo-ekonomik farklılıkların giderilmesi, altyapının iyileştirilmesi, yerel halkın gelirinin arttırılması ve yaşam düzeyinin yükseltilmesi amacıyla entegre kırsal kalkınma projeleri uygulanmaktadır. Uygulanan projelerde fiziksel ve ekonomik yatırımlar öne çıkmaktadır. Çünkü üretim artışı sağlandığı takdirde bu durumun yaşam kalitesini arttıracağı varsayılmaktadır. Bu çalışmada ülkemizin geri kalmış bölgesi olan Doğu Anadolu bölgesinde ilk uygulanan entegre kırsal kalkınma projesinin (Erzurum Entegre Kırsal Kalkınma Projesi) ekonomik ve sosyal sonuçları incelenmekte ve kalkınmanın ekonomik ve sosyal olmak üzere bütüncül bir süreç olduğu vurgulanmaktadır.Çalışmada kırsal kalkınma ve entegre kırsal kalkınmadaki sosyal boyuta yönelik literatür taraması yapılmış, kırsal kalkınma çalışmalarının sosyal kalkınma boyutunu analiz etmeye yönelik kullanılabilecek değişkenler tespit edilmiştir. Türkiye'deki kırsal yapı ve kırsala yönelik kalkınma çalışmaları araştırılmıştır. Kırsal kalkınmada sosyal boyutun analizine ilişkin kullanılabilecek değişkenler seçilmiş, uygun proje ve uygun veri seti tespit edilmiş, seçilen projenin yatırımları ile bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınma düzeyi karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.Bu çalışmada ekonomik yatırımların sosyal kalkınmayı sağlayıp sağlayamadığı sorusuna cevap bulunmaya çalışılmakta ve Erzurum Entegre Kırsal Kalkınma Projesi yatırımları ile sosyal ve ekonomik yapıda meydana getirdiği değişim karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Rural development which is a multidimensional process aims to minimize socio-economic differences of rural and urban, to solve socio-economic problems which causes migration from rural to urban.Rural development studies in Turkey started with the establishment of the Republic, and continues until today. Both rural and urban should develop in balanced for national development. So rural development has been important. In different regions of Turkey integrated rural development projects have been implemented. These projects? aim decrease social-economic differances between urban and rural region, improvement of infrastructure, increase local people's income, crop and animal production development, natural resource protection and increase the quality of life. Physical and economic investment in the projects are given procedence. Because increase in production levels provides to create an quality of life is assumed. In this study economic and social results of the first applied integrated rural development project (Erzurum Integrated Rural Development Project) in the Eastern Anatolian Region (This is undevelopment region of our country) are analysed and development that is a comprehensive process has social and ecenomic dimensions are stressed.In this study, primarily review of the literature for social dimension in rural development and integrated rural development has been, then indicators which are analysed social development in rural projects are identified. In Turkey rural structure and rural development projects are researched. Indicators which can be used to analysed social dimonsion of rural development are selected, suitable project and suitable data set are identified. Then investments of selected project and social-economic development level of region are evaluated comparatively.In this study, ?whether economic investments provide social development? the question?s answer is tryied to find and Erzurum Integrated Rural Development Project?s investments and social and economic structure in Erzurum are analysed and comparised.Keywords : Rural development, integrated rural development, social development