Bilgisayar yardımı ile geçme tasarımı
Design of fit with the computer aid
- Tez No: 269919
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Geçme, tolerans, VBA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada, millerin ve üzerine geçirilen dişli çark, kasnak, burç gibi elemanların göbeklerinin geçme toleranslarının belirlenmesine ve tasarımına yardımcı olması amaçlanmıştır. Geçmelerin bilgisayar yardımıyla tasarımını gerçekleştiren bir program yapılmıştır. Visual Basic 6,0 ve AutoCAD destekli VBA (Visual Basic For Application) programlama diliyle oluşturulan Tez çalışması dört ayrı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde geçmeler ile ilgili kullanılan standart tablolar Access datalar olarak bilgisayar ortamına aktarılmış ve bu datalar kullanılarak istenilen çap ve tolerans niteliğine göre tolerans değerleri hesaplanmıştır. İkinci bölümde ara ve sıkı geçme ile ilgili mukavemet kontrolleri ve iletilecek momente göre uygun tolerans seçimleri yapılmıştır. Geçmenin AutoCAD destekli VBA yardımı ile çizimi yapılmıştır. Üçüncü bölümde geçmelerle ilgili kullanılan tablolar verilmiştir. Dördüncü bölümde ise IT kalitelerine göre imalat yöntemleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a computer program has been written for aid to the determination of interference fits and design such as gear, pulley and bush connected with shafts. Program has been written by Visual Basic 6.0 and AutoCAD aided VBA (Visual Basic for Application) languages. The thesis program consists of four parts. In the first part, standard tables of related to interference fits have been transmitted to the Access data form and tolerance values have been calculated according to diameter and tolerans grade by using Access datas. In the second part, controls of mechanical and stress have been made in condition of interference fit. Choice of tolerance and manufacturing methods have been performed for will be moved to the moment. Interference fit has been drawn by AutoCAD aided VBA. In the third section, related to interference fit tables have been presented. In the fourth section, the determination of manufacturing methods have been made according to the quality of IT.Key Word: Fits, tolerance, VBA