Bilgisayar yardımı ile tolerans sınır sapma değerlerinin tespiti ve sıkı geçme tasarımı
The Determination of the values of the tolerance limit deviation and the design of shrink fit with the computer aid
- Tez No: 85855
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAD DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Makine Mühendisliği, Education and Training, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tolerans, Alıştırma, Sıkı Alıştırma, Sapmalar, Tolerance, Fit, Shrink Fit, Deviations Page number: 1 13 Adviser: Prof. Dr Kürşad DÜNDAR
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
BİLGİSAYAR YARDIMI İLE TOLERANS SINIR SAPMA DEĞERLERİNİN TESPİTİ VE SDXI GEÇME TASARIMI (Yüksek Lisans Tezi) Hasbi OKKAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mart 1995 ÖZET Bu çalışmada tüm tolerans sınıfları ve niteliklerine ait; sınır sapma değerlerinin hesaplanması, mil ve delik çaplan belli olan bir alıştırmada sıkı geçme için gerekli tolerans çiftinin bulunması, sadece iletilecek moment veya taşınacak kuvvete göre sıkı geçme taşanım ve en küçük hacme göre optimizasyonu bilgisayar yardımı ile yapılmıştır. Optimizasyonda tam arama yöntemi lcullanılmıştır. Visual Basic programlama dili kullanılarak hazırlanan programda Microsoft Access Veritabam yönetimi ile oluşturulan kütüklerdeki veriler üç ayn program içerisinde de kullanılmaktadır. Bilim Kodu: 626.0901
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF THE VALUES OF THE TOLERANCE LIMIT DEVIATION AND THE DESIGN OF SHRINK FIT WITH THE COMPUTER AID (M.Sc. Thesis) Hasbi OKKAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY March 1999 ABSTRACT In this study, it is dealt with to calculate the values of limit deviations that belong to the tolerance classes and tolerance grades to find out the necessary tolerance pair for shrink fit in the cylindrical parts the diameters of shaft and hole of which are known and the design of shrink fit for moment to be led or power to be carried, and finally to optimise for the smallest size by computer aid. The exact search technique is used in optimisation. The Datas in the directories made through Microsoft Access Database are also used in the program, which is prepared using Visual Basic programming language Science code: 626.0901