Kütahya Yeni Mahalle Rum (Gavur) hamamı restorasyon önerisi
Restoration project of Yeni Mahalle Rum bath in Kutahya
  1. Tez No: 269923
  2. Yazar: FATMA İLKAY SAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GEDİZ URAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kütahya, Rum, Hamam, Restorasyon, Kütahya, Rum, Bath, Restoration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 537
Özet
Bu çalışma Kütahya ili merkez Lala Hüseyin Paşa Mahallesi'nde yer alan XIX. yy hamam mimarisi örneklerinden Yeni Mahalle Rum (Gavur) Hamamı'nı konu etmektedir. Çalışmanın amacı, Kütahya'da etnik kültürün şahidi kültür varlıklarından biri olan kısmen yıkılmış, metruk durumdaki Yeni Mahalle Rum (Gavur) Hamamı'nın; bugünkü durumunu analitik incelemeler ve değerlendirmelerle belgelemek, restitüsyonu ile yapının özgün durumunu ortaya koymak ve koruma ilkeleri ışığında hamamın sürdürülebilir korunmasına yönelik restorasyon önerisi getirmektir. Tez içerisinde Kütahya, Eskişehir, Afyon illerinden hamam örnekleri seçilerek tipolojik bir çalışma oluşturulmuş, Yeni Mahalle Rum Hamamı'nın bu tipoloji içerisindeki yeri belirlenmiştir. Çalışma; Rum Hamamı'nı belgeleyen rölöve ve tanımlama, özgün halini gösteren restitüsyon, çevresel analizler, karşılaştırmalı çalışma katoloğu ve yapının restorasyon uygulamasına hazır hale getirildiği restorasyon projesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study is issued on Kütahya Yeni Mahalle Bath which is an example of XIX th century bath architecture located in the central province of Kütahya, Lala Hüseyin Paşa District. The aim of this study is to document the current situation of Kütahya Yeni Mahalle Rum Bath; which is one of the cultural assets witness the ethnic culture and partially demolished, abondoned, thruough the analytical investigations and evaluations, to reveal the original state of building by the restitution and bringing the restoration proposal for sustainable protection of a building in a light of protection principles. In the thesis bath examples has been choosen from Kütahya, Eskişehir, Afyon cities, by this way typological study has been composed and Yeni Mahalle Rum Bath?s place has been identified in this typology. This study includes; graphic documentation that defines Rum Bath, restitution that shows the original state, environmental analysis, the comparative study catalog and restoration project that contributes to make ready the structure for restoration.