Mimar Ernst Arnold Egli ve Musiki Muallim Mektebi
The architect Ernst Arnold Egli and The School of Music Teacher
  1. Tez No: 270094
  2. Yazar: HANEFİ UĞUR ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SERVET AKPOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Egli, Musiki Muallim Mektebi, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, Devlet Konservatuarı, Müzik Öğretmeni Okulu, Egli, The School of Music Teachers, The Architecture of the Early Republican Period, The State Conservatory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışmada , Cumhuriyet döneminde, Türkiye'ye çağrılan yabancı mimarlardan olan Ernst Arnold Egli'nin mimarlık aktiviteleri, mimarlık eğitimine getirdiği reform, Cumhuriyet'in ilanından sonra dönemin koşulları içindeki çalışmalarıyla Türk mimarlığı üzerindeki etkileri araştırılacaktır. Türkiye'deki ilk yapısı olan ve aynı zamanda kurumsal anlamda ilk müzik öğretmen okulu olan Musiki Muallim Mektebi tarihçesi ve günümüzdeki durumu ile birlikte aktarılacaktır.İlk bölüm olan ?Giriş? bölümünde, çalışmanın amaçları, nasıl bir yöntem izlendiği üzerinde durulmuş, konuyla ilgili önemli araştırmalara değinilmiştir.İkinci bölümde Cumhuriyet'in ilanına kadar olan, Osmanlı'daki batılılaşma anlayışları çerçevesinde mimarlık ortamı üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde, Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisi ve yabancı mimarlara duyulan ihtiyacın nedenleri aktarılmıştır.Dördüncü bölümde, yabancı mimarlar arasında Türkiye'ye ilk gelen ?mimar-eğitimci?`lerden biri olarak Ernst Arnold Egli'nin Türkiye'ye gelmeden önceki yaşamı, Türkiye'ye gelişi, Türkiye'deki eğitimci kimliği ve mimarlık eğitimindeki reformları, şehirciliğe dair yaklaşımları, Türkiye'deki çalışmaları ve mimariye bakış açısı yansıtılmaya çalışılmıştır.Beşinci bölümde tezimizin konusu olan Musiki Muallim Mektebi'nin, Cumhuriyet Dönemi müzik eğitimi'nin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde odak noktası olması bakımından, devletin müzik eğitimini çağdaşlaştırma yaklaşımlarına genel olarak değinilmiştir.Altıncı bölümde ise Musiki Muallim Mektebi'nin tarihi ve günümüzdeki durumu aktarılmıştır.Yedinci ve son bölümde de yapının kendisi ve tarihsel gelişimi ile ilgili bazı değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Given study aimed to find through the effects of architectural activities, reforms brought to architectural education by Ernst Arnold Egli who is one of the foreign architects invited to Turkey during Republican era. His studies he conducted after the proclamation of Republic within back then conjuncture which affected Turkish architecture. History of the School of Music Teachers which is institutionally the first-ever music teaching school and his first work of art, along with today?s conjuncture shall be made mention.In the first section which is ?Introduction?, objectives of the study, method adopted and significant studies concerning the subject has been touched on.In the second section, architectural environment, seen in Ottomans by the proclamation of Republic, within westernization perception has been touched on as a subject.In the third section, grounds for foreign architects and early-Republic era architecture has been touched on as a subject.In the fourth section, Pre-arrival life at Turkey, arrival at Turkey, educationist identity in Turkey, studies in Turkey and view point towards city planning of Ernst Arnold Egli, who has been one of the foreign ?architect-educationist? came to Turkey, has been reflected.In the fifth section, The School of Music Teachers being the subject of our thesis as the core point in terms of formation and development of music during the Republican era, approaches towards modernization attempts of music education by the state has been touched on as a subject in general.In the sixth section, history and today?s situation of The School of Music Teachers has been expressed.In the seventh section, evaluation with respect to building itself and its historical development has been made.