Elektron-döteron saçılmasında kayıp kütlenin eldesi
Extraction of missing mass in the electron-deuteron scattering
- Tez No: 270378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ TAMER TONGUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MIT Bates Laboratuvarı, BLAST, Elektron ? Döteron saçılması, Kayıp kütle, Yüklü parçacık, Dört vektörler, Aktarılan momentum transferi, Missing mass, BLAST, MIT Bates Laboratory, Electron-Deuteron scattering, Charged particle, Four vectors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
MIT Bates Laboratuarında 2003 ve 2005 yılları arasında BLAST spektrometresinden yararlanılarak 850 MeV enerjili polarize elektron demetinin polarize hidrojen ve döteron hedefe gönderilerek bir dizi çarpıştırma deneyi yapılmıştır. Saçılan ve reaksiyon esnasında meydana gelen parçacıkların yükü, momentumu, konumu gibi bilgiler BLAST Spektrometresi ile ölçülerek kaydedilmiştir. Saçılma verisine bakılarak d(e-,e' ? )X reaksiyonunda p'ların ?+'ya uyarılmasından 10(-23) sn. sonra n ve deltaya bozunmalarından nasıl kayıp kütle dağılımı verdiğine bakılmıştır
Özet (Çeviri)
Data consisting of the Polarized electron beam with 850 MeV energy incident upon the polarized hydrogen and deuterium target have been collected at MIT Bates Labaratory using the BLAST Spectrometer between 2003 and 2005. In this work , the missing mass distribution for reaction channel has been extracted by detecting the scattered electron and pozitively charged pion simultaneously using the deuterium data.