Yüksek sıcaklıklarda wollastonit katkılı NR-SBR elastomer esaslı polimerlerin dielektrik spektroskopi analizi
Analysis of dielectric spectroscopy of NR-SBR elastomer based polymer with wollastonit additive at high temperature
  1. Tez No: 270379
  2. Yazar: TUĞBA YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERDOĞAN ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: NR-SBR, Dielectric Constant, Conductivity
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada wollastonit katkılı NR-SBR kauçuğunun 303 K - 453 K sıcaklık ve 100 Hz - 10 MHz frekans aralığında dielektrik spektroskopi analizi yapıldı. Dielektrik sabitin gerek reel gerekse imajiner kısımlarının analizi muhtemel bir faz geçişine işaret etti. Yapılan ölçümler sonucu malzemenin dielektrik sabitinin hem reel hem de imajiner kısımlarının frekansla değişimleri Havriliak-Negami modeline uygun bulundu. Ancak model, ilgili parametrelere bağlı olarak iletkenliğin de rol oynadığı Debye modeline dönüştürüldü. Modele fit edilen dielektrik deney sonuçlarından malzeme ile ilgili karakteristik parametreler çıkarıldı. Sonuçlar incelenen sıcaklık ve frekans aralığında muhtemel bir faz geçişi ve bir relaksasyon mekanizmasının varlığını ortaya koydu. Bu mekanizmanın dinamiği açıklandı.Ayrıca incelenen malzemenin iletkenlik davranışı polimerlerde sıkça görülen iyonik iletkenlikle özdeşleştirildi. İlgili parametreler ile iletkenlik olayı karakterize edildi.Anahtar kelime: NR-SBR, Dielektrik Sabiti, İletkenlik
Özet (Çeviri)
In this study, a dielectric srectroscopy analysis of NR-SBR rubber with wollostanit additives was carried out 303 K ? 453 K temperature interval and 100 Hz ? 100 MHz frequency range. Analysis of dielectric constant in both reel and imaginary parts indicated a phase transition. At the end of the measurements, dependencies of both reel and imaginary parts of dielectric constant with frequency were found complying with Havriliak-Negami model. However, model was converted to Debye model in which conductivity is also important depending on relevant parameters. Characteristic parameters relating to material were found from the result of dielectric experiments. Results indicate a probable phase transition at the temperature and frequency range and a relaxation mechanism. Dynamics of the mechanism was explained.On the other hand, the conductivity behaviour of the material was identified with ionic conductivity which is seen in polymer. Relevant parameters and conductivity was characterized.