Kükürt içeren amino asitlerin bakır yüzeyine adsorpsiyon karakteristiklerinin elektrokimyasal ve kuantum kimyasal olarak incelenmesi
Electrochemical and quantum chemical investigation of adsorption characteristics of sulphur containing amino acids on the copper surface
  1. Tez No: 270558
  2. Yazar: TUĞBA ÇİNDİRLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS DEHRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Korozyon inhibitörü, Metiyonin, Sistin, Bakır, İmpedans, Corrosion inhibition, Methionine, Cystine, Copper, Impedance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Metiyonin (Met) ve Sistinin (Cys-Cys) 1M HCl çözeltisindeki bakır korozyonuna inhibitor etkileri derişime bağlı olarak incelenmiştir. İnhibitörlerin varlığında ve yokluğunda metalin korozyon davranışını analiz etmek için AC impedans, polarizasyon direnci ölçme ve akım-potansiyel eğrilerinin elde edilmesi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuçlar Met ve Cys-Cys in iyi birer inhibitor olduğunu ve 1x10-2 M derişimde etkinliklerinin % 82.1 ve % 78.8 ulaştığını göstermiştir. HOMO ekeltronik yoğunluklarının S atomu civarında olduğunun belirlenmesi S atomunun en uygun adsorpsiyon merkezi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The inhibition effects of Methionine (Met) and Cystine (Cys-Cys) on the corrosion of copper in 1M HCl solution investigated in relation to the concentration. AC impedance, polarization resistance measurement and polarization curves measurement techniques were used to analyse the metal corrosion behaviour in the absence and presence of the inhibitors. Results show that Met and Cys-Cys are good inhibitors for copper and their efficiencies reach 82.1% and 78.8% at 1x10-2 M. Distribution of the HOMO densities were found in the vicinity of the sulphur atom for the studied inhibitor molecules showing it as most probable adsorption center.