Kamulaştırma uygulamalarında hazine arazilerinden yararlanma ve sit alanlarına ilişkin uygulamaların incelenmesi
To benefit from treasury lands for expropriation applications and analysing applications about historic sites
- Tez No: 270681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Sit, Kamulaştırma, Trampa, Sertifika, Değerleme, Historic Site, Expropriation, Exchange, Certificate, Valuation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüz dünyasında ülkelerin ekonomik bağımsızlığını kazanabilmesi veya devam ettirebilmesi ülke kaynaklarının tümünün etkin ve verimli kullanılmasına bağlıdır. Ülkemizin ekonomik kalkınmasının tamamlanması açısından en büyük engellerden bir tanesi ülke kaynaklarının etkin kullanılamamasıdır. Türkiye'nin ekonomik kalkınma amacıyla kullanabileceği kaynaklardan bir tanesi Hazine taşınmaz mallarıdır. Ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık olarak % 54'ünü oluşturan bu taşınmaz malların ekonomiye kazandırılması ile Türk ekonomisi ciddi bir ivme kazanabilir (Utkucu, 2007).Hazine taşınmazlarının turizm yatırımlarına tahsis edilmesinin, ülkemizin ödemeler dengesindeki açıklarının kapatılmasında katkısı büyük olacaktır. Faydalanıldığı taktirde bu katkının sağlanmasında büyük pay, doğal, tarihi ve kültürel miraslarımız olan sit alanlarımızın olacaktır. Ekonomimize katkıda kullanılması bir yana günümüze kadar sit alanlarımıza gereken önem verilmemiş, tahribatlarının önüne geçilememiştir. Bugün gelinen noktada; sit alanlarının kamulaştırma yoluyla devlet mülkiyetine alınarak kendi kaderine terk edilmişliklerine son verilip turizmde ve ülke ekonomisinin dengelenmesinde kullanılmaları sağlanmalıdır.Bu tez çalışmasında, sit alanlarının devlet mülkiyetine alınmasında uygulanan kamulaştırma, trampa ve sertifika yöntemlerinin yasal ve kurumsal yapısı ortaya konmuş ve incelenen örneklerde uygulamaya dair sorunların tespiti yapılarak bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Buna göre 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununca (KTVKK) öngörülen esas işlem olan kamulaştırmanın mülkiyet haklarına saygılı bir şekilde uygulanması ve değerleme faaliyetlerinin gerçeği yansıtma yolunda yasal ve kurumsal açılardan yeniden düzenlemesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world country?s to achieve or to be able to continue countries economic independence depends on effective and efficient use of country resources. In terms of the completion of our countries economic development is one of the biggest obstacle is not that effective use of national resources. One of the resources can be used for Turkey's economic development is the Treasury lands. Our country's surface area by approximately 54% to win with this real estate Turkish economy can be gain a serious momentum.Be allocated treasury lands to tourism investments would be great contribution closing of our cuntry?s deficit. İf we benefit in this contributes that will be a very large share of natural, historical and cultural heritage of our historic site. Aside from in the use of historic sites its contribution to our economy to the present, unfortunately, failed to show necessary importance to our area, couldn?t be avoide the damages. At the point where we are now, historic sites through the expropriation of state property to bring an end to abondoned to their fate by using for tourism and country?s economy balance.In this context, the thesis on the sites of state property in taking applied expropriation, exchange and certification methods, legal and institutional structures were put forward and studied the examples to the application of problems identified by making these problems solutions have been presented. Accordingly proposed by Culture and Nature Asstes Protection Law No. 2863 (CNAPK) that the main process the expropriation of property rights, implementation and valuation activities in a respectful manner to reflect the reality on the way back from the legal and institutional arrangements have been reached that conclusion.