Çocukluk çağı Helicobacter pylori enfeksiyonu eradikasyonunda 7 ve 14 günlük tedavilerin karşılaştırılması
Comparison of 7-day treatment with 14-day treatment for Helicobacter pylori eradication in childhood
  1. Tez No: 271649
  2. Yazar: DURAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN KANSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, çocukluk çağı, 7 günlük üçlü tedavi, 14 günlük standart üçlü tedavi, eradikasyon, Helicobacter pylori, childhood, 7-day triple treatment, 14-day standard triple treatment, eradication
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Dünya genelinde çocuklarda H. pylori eradikasyonunda çeşitli tedavi rejimleri kullanılmış ancak henüz en iyi yöntemin ne olduğu konusunda görüş birliğine varılamamıştır. Çocuklarda birinci basamak tedavide en sık kullanılan Amoksisilin, Klaritromisin ve PPİ (Proton pompa inhibitörü) kombinasyonunun ne sürede verileceği konusunda da ortak bir karar oluşturulamamıştır. Çalışmamızda çocukluk çağı H. pylori enfeksiyonu tedavisinde, Amoksisilin, Klaritromisin ve Omeprazolden oluşan 1 ve 2 haftalık üçlü tedavilerin etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı'na epigastrik karın ağrısı, doygunluk hissi, şişkinlik, ağza acı su gelme, midede yanma, aşırı geğirme, retrosternal yanma, bulantı, kusma gibi dispeptik yakınmalar ile başvuran ve endoskopik biyopsi sonrasında histolojik olarak H. pylori enfeksiyonu tanısı alan, 6-18 yaş arasındaki 59 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Grup-1'i oluşturan 30 hastaya (18 erkek/12 kız, yaş ortalamaları: 12.3±3.1 yıl) 2 hafta süreyle Amoksisilin (50 mg/kg/g), Klaritromisin (15 mg/kg/g) ve 1 ay süreyle Omeprazol (1 mg/kg/g) verilirken, grup-2'yi oluşturan 29 hastaya (12 erkek/17 kız, yaş ortalamaları; 11.9±2.9 yıl) ise aynı dozlarda 1 hafta süreyle Amoksisilin, Klaritromisin ve 14 gün süreyle Omeprazol tedavileri verildi. Tedavi bitiminden 4-6 hafta sonra üre nefes testi yapılarak hastaların eradikasyon durumları değerlendirildi ve üre nefes testi negatif bulunan hastalarda H. pylori eradikasyonunun sağlandığı kabul edildi.Bulgular: İki haftalık standart üçlü tedavi alan hastaların % 60.0'ında, 1 haftalık üçlü tedavi alan hastaların % 55.2'sinde H. pylori'nin eradike edildiği görüldü. Her iki grup arasında eradikasyon oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.708).Sonuç: H. pylori eradikasyonunda 1 ve 2 haftalık üçlü tedaviler arasında etkinlik açısından fark saptanmadı. Ancak her iki tedavi yöntemi de tedavide istenilen eradikasyon oranlarını sağlayamadığından çocukluk çağı H. pylori eradikasyonunda her iki tedavi yöntemi de yetersizdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Several treatment modalities have been used throughout the world for the eradication of H. pylori in children; however, no consensus has been reached yet about the best method. Common opinion has not been established for the period of administration of Amoxicillin, Clarithromycin and PPI (proton pump inhibitor) combination used most frequently in the first line treatment of children. In our study, the aim was to compare the efficacies of the triple treatment containing Amoxicillin, Clarithromycin and Omeprazole for periods 1 and 2 weeks.Materials and Methods: Fifty-nine patients between 6 and 18 years of age who where admitted to the Pediatric Gastroenterology Department of Ankara University School of Medicine with dyspeptic complaints including epigastric pain, sense of fullness, flatulence, reflux, burning sensation in the stomach, over belching, retrosternal burning sensation, nausea or vomiting and histologically diagnosed with H. pylori after endoscopic biopsy were included. The thirty patients constituting the Group-1 (18 boys and 12 girls, average age: 12.3±3.1 years) were administered Amoxicillin (50 mg/kg/g) and Clarithromycin (15 mg/kg/g) for 2 weeks and Omeprazole (1 mg/kg/g) for 1 month, while the 29 patients constituting the Group-2 (12 boys and 17 girls, average age: 11.9±2.9 years) were administered Amoxicillin and Clarithromycin for 1 week and Omeprazole for 14 days, all in the same dosages. Urea breath test was performed at weeks 4 to 6 following the completion of the treatment to evaluate eradication; H. pylori eradication was considered to be ensured in case of negative urea breath test.Findings: It was found that H. pylori was eradicated in 60.0% of the patients receiving 2-weeks standard triple therapy and in 55.2% of the patients receiving 1-week triple therapy. No statistically significant differences were seen between the two groups as regards the eradication rates (p=0.708).Conclusion: As regards the eradication of H. pylori, no differences were found in the efficacies of 1- and 2-week triple therapies. However, since the expected eradication rates could not be achieved with neither of the treatment modalities, both of these treatment modalities are insufficient for the eradication of childhood H. pylori infection.