Romatoid artritli hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve bağımlılık durumlarına göre stresle baş etme yöntemleri
Activities of daily living in rheumatoid arthritis patients and coping methods with stress
- Tez No: 271797
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAY GÖKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Günlük Yaşam Aktiviteleri, Hemşirelik Bakımı, Bağımsızlık Durumu, Yakınmaları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırma Romatoid Artritli hastaların günlük yaşam aktiviteleri ve bağımlılık durumlarına göre stresle baş etme yöntemlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Araştırmanın örneklemini, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniğinde 01.10.2008 ? 30.03.2009 tarihleri arasında Romatoid Artrit tedavisi alan toplam 33 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak literatür bilgisinden derlenen sosyodemografik ve hastalığa ait özellikler Soru Formu, Visual Analog Skala, Sağlık Değerlendirme Anketi, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği, Stresle Baş Etme Tarzları Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde aritmetik ortalama ve standart sapma, yüzdelik, Mann-Whitney U Testi, Kruskall-Wallis Analizi kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan hastaların %87.9'unu kadınlar oluşturmuş, yaş ortalaması X=48.52±14.1, hastalık süreleri 7.30±7.05 olarak belirlenmiştir. Romatoid Artritli hastaların çoğunlunu okur-yazar ya/yada ilkokul mezunu olanlar (%33.3), %84.8'i evliler, %54.5'ni ev hanımları ve %36.4'ü eşi ya da çocukları ile birlikte yaşayanlar oluşturmuştur.Hastaların %63.6'sının günlük aktivitelerini gerçekleştirmede ?orta ve ciddi derecede? fonksiyonel yetersizliğinin olduğu, yaklaşık 2/3'ünün (%69.7) fonksiyonel açıdan ?yarı bağımlı? olduğu, %81.8'nin günlük aktivitelerini yaparken yardım gereksiniminin olduğu, günlük aktivitelerinde %36.4'nün eşinden, %21.2'si çocuklarından yardım aldığı, %81.8'inin ise herhangi bir yardımcı araç gereç kullanmadıkları belirlenmiştir.Hastaların en sık başvurdukları stresle baş etme yönteminin ?Sosyal Destek Arama Yaklaşımı?olduğu, fonksiyonel olarak bağımlı, bağımsız durumları ile ?Kendine Güvenli Yaklaşım, İyimser Yaklaşım, Çaresiz Yaklaşım, Boyun Eğici Yaklaşım ve Sosyal Destek Arama Yaklaşımı? kullanımı bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadığı (p>0.05) belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine activities of daily living in rhematoid arthritis patients and coping methods with stress.The sampling as selected from the Düzce University Research and Practice Hospital Physiotherapy and Rehabilitation Clinic in Düzce, it includes 33 patients applying to the hospital between October 2008 and March 2009. Data was collected trough a questionnaire consist of socio demographic characteristics and the particulars of their illness, a Visual Analog Scale, a Health Assessment Questionnaire, a Functional Independence Measure, a Style of Coping With Stress Scale. The data were analyzed by means of arithmetic mean and standard deviation, percentage, Mann Whitney U Test, Kruskall Wallis Varyans Analysis.87.9% of patients included into the study were female and mean age was found to be X=48.52±14.1, mean duration of disease was 7.30±7.05. Most of them were literate and/or graduated from primary school (33.3%), most of them were married (84.8%), living with their husband or children (36.4%).Most of the patients?(63.6%) functional limitation state of ?moderate and severe?on daily activities, 2/3 of patients (69.7%) were ?semi- dependency?, 81.8% of patients needed help for their daily activities and 36.4% patients were helped by their husband, 21.2% patients their children. 81.8% patients didn?t use any equipment for their daily activities.In the study, it was found that patients used ?Social Support Approach? as the mostfrequent way coping with stress. SBTÖ marks were showing no statistical difference (p>0.05) for the functional state of dependency /independency. There was no statiscally difference between the functional state of both groups using ?Self-Confident Approach, Optimistic Approach, Desperate Approach, Resigned Approach, Social Support Aproach?.Key-Words: Rheumatoid Arthritis, Daily Living Activities, Nursing Care, Functional State, Symptoms.