Koroner arter ektazisi olan hastalarda plazma viskozitesi
Plasma viscosity in patients with coronary ectasy
- Tez No: 271915
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN YETKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter ektazisi, plazma viskozitesi, Coronary artery ectasy, plasma viscosity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Koroner arter ektazisi, doğuştan yada kazanılmış koroner anomaliler olup epikardiyal koroner arterin bir bölümünün veya tamamının, lokalize yada diffüz olarak komşu normal koroner arter çapından 1.5 kattan daha fazla genişlemesidir. Kan viskozitesi, kanın akışa karşı olan esas direncini ifade etmektedir ve bu direnç, kan akışı sırasında plazma proteinleri ve kan hücreleri arasındaki sürtünme etkileşimlerinden kaynaklanmaktadır. Kan viskozitesi, hematokrit, eritrosit agregasyonu, deformabilitesi ve plazma viskozitesiyle tanımlanabilir.Bu çalışmada koroner arter hastalığında risk faktörü olarak kabul edilen plazma viskozitesinin koroner arter ektazili hastalarda bir farklılık gösterip göstermediğini incelemeyi amaçladık. Kan veya plasma viskositesi kanın akışkanlığı ve direncini gösteren parametrelerdir. Çalışmamızda kan viskositresi ölçülmemiş, onun yerine yine kanın şekilsiz elamanlarından oluşan plasmasının viskositesi, ölçülmüştür. Akışkanlık ve direnç ile ilgili bir parametre oldugu için KAE li hastaları KAH lı hastalarla karşılaştırmayı amaçladık.Çalışmaya Mart 2010-Kasım 2010 tarihleri arasında kliniğimizde yapılan rutin koroner anjiyografiler sırasında koroner arter ektazisi(24 hasta) ve koroner arter hastalığı(24 hasta) tespit edilen hastalar alındı. Yaş, cinsiyet, DM varlığı, hipertansiyon, sigara içiciliği gibi kardiyovaksüler risk faktörleri ve hastaların aldığı tedaviler sorgulandı. Tüm hastaların plazma viskozite düzeyleri ölçüldü.Her iki grubumuzda viskozite değerleri karşılaştırıldı. Plazma viskozitesi KAH lı grupta 1.19 ±0.7 , KAE li grupta 1.18± 0.8 olarak ölçüldü. Her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunamdı. (P>0,05)Plasma viskositesi iyi bilinen bir kardiyovasküler risk faktörü olmakla birlikte, KAE hastalığı fizyopatolojisinde, nedensel bir rol oynamadığı söylenebilir. Ayrıca dökümente edilmiş yavaş koroner akım olayının yine plasma viskositesi üzerine etkili olmadığı da dolaylı olarak çıkarılabilecek sonuçlardan biridir.
Özet (Çeviri)
Coronary artery ectasy is a congenital or acquired anomaly which is characterized by the localised or diffus enlargement of the whole or a part of epicardial coronary artery, 1.5 times greater than adjacent normal coronary artery. Blood viscosity describes the main resistance of the blood against the flow and this resistance is originates from frictional forces between plasma proteins and blood cells. Blood viscosity can be defined with haematocrit, eritrosit aggregation and deformability and plasma viscosity.In this study we aimed to observe plasma viscosity of the patients with coronary artery ectasy, which is a important risk factor in coronary artery disease. Blood or plasma viscosity are the parameters that show the resistance and the fluidity of the blood. In our study, blood viscosity has not been calculated, instead of it, viscosityof the plasma, which is comprised by the amorphous elements of the blood, has been calculated. Because of plasma viscosity is a parameter about fluidity and resistance, we aimed to compare coronary artery ectasy patients with coronary artery disease patients.24 coronary artery ectasy patients and 24 coronary artery disease patients, who were diagnosed during routin coronary angiography, have included the study. Age, sex, cardiovascular risk factors such as existence of DM, hypertension, smoking history and previous medication have been investigated. Plasma viscosity of all patients have been measured.We compared viscosity rates of two groups. Plasma viscosity of coronary artery disease patients group was measured as 1.19 ±0.7, coronary artery ectasy patients group was measured as 1.18 ±0.8. There was no statistically significant difference between two groups (P>0,05). However plasma viscosity is a good known cardiovascular risk factor, one can say it does not play causal role in coronary artery ectasy. Beside this, one of the indirect results is documented slow coronary flow is not effective on plasma viscosity.