Koroner arter hastalığı derecesi ile major risk faktörleri arasındaki ilişki
The relationship between coronary artery disease and the major risc factors
  1. Tez No: 272005
  2. Yazar: SILA YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ABDULLAH SÖKMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş Bölgesi, Koroner Anjiyografi, Koroner Arter Hastalıkları, Maraş Otu, Risk Faktörleri, Kahramanmaraş Area, Coronary Anjiography, Coronary Artery Disease, Maraş Powder, Risc Factory
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Koroner arter hastalığı tüm dünyada mortalite ve morbiditenin en önemli sebebidir. Koroner arter hastalığına sebep olduğu bilinen pek çok risk faktörü mevcuttur. Korunma açısından bu risk faktörlerinin iyi bilinmesi gerekmektedir.Biz bu çalışmamızda Kahramanmaraş ve civarında anjiografik olarak koroner arter hastalığı tanısı konulmuş hastalardaki risk faktörlerini inceleyerek, bölgesel risk faktörlerini ve koroner arter hastalığının derecesi açısından risk faktörlerinin dağılımını saptamayı amaçladıkÇalışmaya kliniğimizde koroner anjiyografi yapılmış 800 (479 erkek,321 kadın) birey dahil edildi. Hastalar koroner anjiyografi sonuçlarına göre 3 gruba ayrıldı. Grup I'in (erkek 81, kadın 105) yaş ortalaması 56,4±10,9 idi. Grup II'nin (erkek 63, kadın 53) yaş ortalaması 59,2±10,7 idi. Grup III'ün (erkek 365, kadın 163) yaş ortalaması 62,5±10 idi. Tüm gruplarda koroner arter hastalığı risk faktörlerini inceledik.Çalışmamızın sonucunda; koroner arter hastalığı risk faktörlerinden olan yaş, cinsiyet (erkek), aile öyküsü, diyabetes mellitus, dislipidemi ve maraş otunu bölgemizdeki koroner arter hastalıklarıyla ilişkili bulduk. Yaş, cinsiyet ve maraş otu; ayrıca koroner arter hastalığı derecesi ile de ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The coronary artery disease is known as the most important reason of mortality and morbidity in all world. There are many facts causing coronary artery disease. For being protected from coronary artery diease the risk factors must be known very well.In this study, the coronary artery diease in Kahramanmaraş and the relationship between the diease and the risc factors are studied.The study included 800 patients who had coroner anjiography (479 male,321 female). The patients were selected in 3 gruops according to their anjiography results. The mean of age for the first group is 56,4±10,9 (81 male,105 female) and for the second group 59,2±10,7 (63 male,53 female).for group 3 the avarege age is 62,5±10 (365 male,163 female).As a result of this study; the risc factors of coronary artery disease such as age, gender (male), family history, diabetes mellitus, dyslipidemia and maraş powder are related with coronary artery diease in the area. The study also showed that age,gender and maraş powder are related with the degree of coronary artery disease.