Meme kanserinin meme manyetik rezonans görüntüleme bulgularının cerrahi ve histopatolojik bulgularla korelasyonu
Correlation of breast magnetic resonance imaging findings of breast cancer with surgical and histopathologic findings
- Tez No: 272078
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN BAŞARAN DEMİRKAZIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, meme MRG, bilgisiyar destekli tanı proğramı, kinetik özellikler, Breast cancer, breast MRI, computer aided diagnosis, kinetic features
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tezin amacı, Kasım 2005-Eylül 2010 tarihleri arasında hastane arşivi ve dijital görüntüleme sisteminden (PACS) retrospektif olarak taranmış ve kitle eksizyonu, total veya parsiyel mastektomi yapılarak meme kanseri tanısı almış 125 (n) olgunun histopatolojik sonuçlarının bilgisayar destekli tanı (BDT) programı yardımıyla meme manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları ile karşılaştırılmasıdır. Olguların 124?ü kadın, 1?i erkek olup, ortalama yaş 48,7 idi. Meme MRG görüntüleri PACS?dan çağrılarak ayrı bir iş istasyonunda iki radyolog tarafından retrospektif olarak değerlendirmeye alındı. MRG yorumlama kriterleri ve değerlendirmeleri ACR BI-RADS MRG terminolojisine göre yapıldı. Tüm kitlelerin MR görüntüleri BDT proğramında işleme alındı. Kontrast tutan kitlelerin kinetik özellikleri ile lenf nodu tutulumu, HER-2/neu, hormon reseptör durumu (ER/PR), tümör derecesi ve in situ bileşeni olup olmaması durumu karşılaştırıldı. Bu lezyonların şu kinetik profilleri analiz edildi: total renk-kodlu anjiyo volum (cc), kitlenin yükselen (persistent), plato ve yıkanma (washout) kontrastlanma hacim yüzdeleri ve hacimleri, en şüpheli eğri tipinin ilk kontrastlanma oranları, maksimum kontrastlanma oranı (eğri piki). Ayrıca cerrahi eksizyon veya parsiyel mastektomi sonrası meme MRG yapılan olgularda MRG ile rezidü varlığı ve MRG?nin doğruluk oranları araştırıldı. İstatistiksel analiz için SPSS Windows 15.0 programı kullanıldı. Olguların 36?sına (%28,8) rezeksiyon sonrası meme MRG yapılmıştı. MRG incelemede 31 (%86) rezidü lezyon tespit edilirken, 5 (%14) lezyonda rezidü saptanmadı. MRG?nin rezidü tümörü saptamada duyarlılığı %88, özgüllüğü %100, doğruluk oranı ise %89 bulundu. Lenf nodu rezeksiyonu yapılan 119 olguda, metastatik lenf nodu (+) olan 68 olgu, metastatik lenf nodu (-) 51 olgu vardı. ER çalışılan 125 lezyonun 96?sı (+) iken, ER (-) lezyon sayısı ise 29?du. PR çalışılan 124 lezyonun (+) lezyon sayısı 95, (-) lezyon sayısı 29?du. Her-2/neu çalışılan 119 lezyonun (+) lezyon sayısı 35, (-) lezyon sayısı 84?tü. Histopatolojik olarak olguların 106?sında (%84,8) in situ bileşen varken, 19?unda (%15,2) ise in situ bileşen yoktu. Aksiller metastatik lenf nodlu lezyonlarda daha büyük tümör hacmi (P=0,034), daha yüksek yükselen tip kontrastlanma hacmi (P=0,009) ile erken faz kontrastlanma yüzdesi (P=0,024) arasında istatistiksel açıdan farklılık vardı. HER-2/neu (+) olgularda daha yüksek plato tip kontrastlanma hacmine (P=0,030) ve daha büyük tümör hacmine (P=0,65) eğilim istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Yüksek tümör dereceli lezyonlarda daha büyük tümör hacmi (P=0,009) ve daha yüksek plato tipi kontrastlanma hacmi (P=0,014) ile güçlü; yıkanma tipi kontrastlanma hacmi (P=0,56) ve en şüpheli eğrinin erken faz kontrastlanma yüzdeleri (P=0,082) ile zayıf korelasyon vardı. Çalışmamızda, büyük tümör hacimli, yüksek erken faz kontrastlanma oranı gösteren lezyonların, bu özellikleri göstermeyen lezyonlara göre daha kötü prognostik faktörlerle ilişkili olduğu ve ayrıca rezidüel hastalığın yaygınlığını değerlendirmek için MRG?nin yararlı olduğu sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to compare histopathologic results with computer-aided diagnosis (CAD) supported breast MRI findings of 125 cases retrospectively scanned the hospital archive, digital imaging system (PACS) and diagnosed with breast cancer and underwent mass resection and total or partial mastectomy between November 2005 and September 2010. 124 of patients were women while one of them was man and the average age of patients was 48,7. Two radiologists evaluated breast MRI images calling from PACS at a workstation, retrospectively. MRI interpretation criteria and assessments were performed according to the ACR BI-RADS MRI terminology. MR images of all contrast enhanced mass lesions were processed in CAD. Kinetic features of contrast-enhancing mass lesions and lymph node involvement were compared with HER-2/neu, hormone receptor (ER/PR) status, tumor grade and the component in situ whether or not. Kinetic profiles of these lesions were analyzed by the following: total colour-coded volume (in cc), percentage of persistent, plateau and washout voxels within a lesion, and percentage of initially strong enhancing voxels. Curve type volumes were calculated by multiplication of curve type voxel percentages by total colour-coded volume. The most suspect curve characteristics analysed were: initial enhancement percentage (first enhanced measurement), maximum enhancement rate (curve peak). In addition, accuracy rates were investigated of presence residual in patients post-operative period on breast MRI and pathologically. SPSS Windows 15.0 program was used for statistical analysis. In 36 cases (28.8%) breast MRI was done after biopsy or resection. 31 (86%) residual lesions were detected, there was no residual lesion in 5 (14%) on MRI examination. Sensitivity of breast MRI for residual disease was 88%, specificity was 100% and accuracy rate was 89%. 119 patients underwent resection of the lymph nodes, metastatic lymph node was (+) in 68 of the cases and (-) in 51. While 96 of the ER studied 125 lesions were (+), 29 were ER (-). 95 lesions were PR (+) and 29 were PR (-) in PR worked 124 lesions. The number of (+) lesions were 35 in HER-2/neu studied 119 lesions and 84 of them were (-). 106 cases (84.8%) had in-situ component, whereas 19 (15.2%) did not have the in-situ component, histopathologically. The larger tumor volume (P=0.034), higher persistent voxel volume (P=0.009) and initial enhancement percentage (P=0.024) had a statistically significant difference in positive lymph node lesions. HER-2/neu (+) patients with a higher plateau voxel volume (P=0.030) and larger tumor volume (P=0.65) trend was significant. In high tumour grade lesions, larger tumor volume (P=0.009) and higher plateau voxel volume (P=0.014) had strong correlation; washout voxel volume (P=0.56) and the initial enhancement percentage of the most suspicious curve (P=0.082) had a weak correlation. As a result, a large tumor volume, indicating a high initial enhancement percentage, these features show any lesions than those to be associated with poor prognostic factors and to assess the extent of residual disease also concluded that MRI is useful.