Kriptojenik inme nedeniyle transkateter yolla patent foramen ovale'si kapatılan hastalarda takipte oluşabilecek yeni embolilerin ve aritmilerin serebral manyetik rezonans görüntüleme ve holter ile değerlendirilmesi
To determine new embolic events and arrhytmias with magnetic resonance and holter monitoring in patients whose patent foramen oavles was closed by transcatheter way because of cryptogenic stroke
- Tez No: 272090
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ ÖZKUTLU, PROF. DR. KUDRET AYTEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Patent foramen ovale, inme, manyetik rezonans görüntüleme, Patent foramen ovale, stroke, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnme toplumları sosyal ve ekonomik açıdan oldukça yakından ilgilendiren bir hastalıktır. Maliyeti her sene milyarlarca dolar olmakla beraber hastaların nörolojik olarak defisitleri ve bunların tedavileri hem toplum için hem de hastalar için büyük problemler yaratabilmektedir. İlk inmesini geçiren hastaların %14'ü ilk sene içerisinde tekrar bir inme veya geçici iskemik atak geçirmektedir. İnme nedeninin belirlenemediği durumlarda kriptojenik inmeden sözedilmektedir. Özellikle genç yetişkinlerde meydana gelen inmelerin %40'ını kriptojenik inmeler oluşturmaktadır. Bu hastalarda tanı oldukça önemli yer tutmaktadır. Bunun içinde olası emboli kaynaklarını değerlendirmek üzere çeşitli ileri incelemelerin yapılması gerekmektedir. Çeşitli çalışmalarda kriptojenik inmelerle patent foramen ovale arasında ilişki olduğu gösterilmiştir. İlerleyen yaşla birlikte bu PFO ilişkili kriptojenik inmelerde artma izlenmektedir. Bundan dolayı bu grup hastalarda hangi tedavi yönteminin seçileceği halen tartışma konusudur. Bu yüzden kriptojenik inme tedavisinde 1992 yılından itibaren PFO'ların transkateter yol ile perkütan olarak kapatılmasına başlanmıştır. Bu cihazların etkinliğini gösterecek çalışmaların yapılması ve bunun için yeni tetkiklerin denenmesi gerekmektedir. Bunlardan biri serebral manyetik rezonans görüntülemedir. Bu yöntem ile hastaların izlemlerinde veya kapatma işlemi sırasında bazı yeni ve sessiz emboliler saptanabilmekte, cihazların etkinlikleri ve güvenlikleri hakkında bilgi elde edinilmektedir. Bu hastaların izlemlerinde karşılaşılan diğer bir sorun da aritmilerdir. Perkütan PFO kapatılması sonrası atriyal aritmilerde artış olabileceği düşünülmüştür. Bu çalışmaya kriptojenik inme nedeni ile perkütan patent foramen ovalesi kapatılan 55 yaş altında 47 hasta alınmıştır. Bu hastaların 34'ünde Amplatzer, 13'ünde Occlutech Figulla cihazı kullanılmış ve hastalar izleme alınmıştır. Buviiçalışmada hastaların izlemi sırasında oluşabilecek yeni aritmilerin veya embolilerin varlığı değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bunun için hastalara aritmiler için ortalama 6 ay sonra Holter monitorizasyon, asemptomatik sessiz emboliler veya semptomatik emboliler için de ortalama 14±6.4 ay sonra serebral manyetik rezonans görüntüleme uygulanmıştır. Çekilen serebral manyetik rezonans görüntülemelerde, hastaların hiçbirinde yeni semptomatik veya sessiz emboli odaklarına rastlanmamıştır. Yine yapılan Holter tetkiklerinde de hiçbir hastada atriyal fibrilasyon saptanmamış, 1 hastada Mobitz Tip 1 2?AV blok, 2 hastada sık SVES ve 2 hastada evre 2 ve üzeri VES saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Stroke is an important public health problem. Neverthless it costs billions of dolars every year, physical rehabilitation and rehabilitation of these patints constitutes, big problems for both patients and the society. Fourteen percent of the patients with their first stroke have a recurrent stroke or transient ischemic attack in the first year. Strokes without a proven cause is defined as cryptogenic strokes. Inparticular, 40% of strokes in young adults are cryptogenic strokes. Previous studies suggest a relationship between cryptogenic strokes and patent foramen ovale. PFO related cryptogenic strokes are shown to be increased with advancing age. Appropriate therapy for this group of patients is stil controversial. Percutaneous transcatheter closure of PFO?s for prevention of cryptogenic strokes was first applied recently, in 1992. Studies and new tests to investigate the effectiveness of this therapy are stil needed. One of these tests is cerebral magnetic resonance imaging. MRI can detect new embolism throughout the procedure and follow-up period, conveying important information about the effectiveness of closure devices. Another problem encountered in the follow-up period is arrhythmias. Atrial arrhythmias are considered to be elevated following percutaneous PFO closure. The aim of this study is to evalaute the effectiveness of Amplatzer and Occlutech Figulla devices used for percutaneous therapy of the patients with cryptogenic stroke and to detect silent ischaemias and rhythm disorders encountered in the follow up period. 47 patients ?55 years old, who underwent percutaneous PFO closure because of a cryptogenic stroke or TIA was enrolled in the study. Amplatzer device was used in 34 of these patients and Occlutech Figulla device was used in 13. Patients was evaluated with 24 hours ECG monitoring in a mean of 6 months to detect arrhythmias and with cerebral MRI in a mean of 14±6.4 months to detect silent or symptomatic embolism. In the cerebral MRI?s of the patients neither new symptomatic nor silent embolism was detected following percutaneous PFO closure.ixAlso atrial fibrillation was not detected in any of these patients, but there were 1 patient with Mobitz Type 1 2?AV block, 2 patients with frequent SVPC?s and 2 patients with grade 2 VPC?s.