Çocuk suçluluğunda çocuk istismarı 0lgularının değerlendirilmesi
The evaluation of child abuse in juvenile deliquency
  1. Tez No: 272148
  2. Yazar: ZEHRA ŞEBNEM ERGÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Adli Tıp, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Forensic Medicine, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Juvenile Deliquency, Child Abuse and Neglect
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Çocuk suçluluğunun önlenmesinde ilk basamak, risk faktörlerinin saptanması ve bunların ortadan kaldırılması veya azaltılmasıdır. Bu çalışmanın amacı, diğer risk faktörlerinin yanında çocuk istismarı ve ihmalinin çocukların suça yönelmeleri üzerindeki etkilerinin incelenmesidir.İstanbul Çocuk Mahkemelerinde 2006 ? 2007 yılları arasında değişik suçlardan yargılanan 12-18 yaş grubundaki 100 çocuk araştırma grubu olarak ele alınmıştır. Kontrol grubu ise araştırma grubuyla eşit sayı, yaş ve cinsiyette olup, suça karışmamış, ilköğretim ve lisede okuyan, 12-18 yaşındaki öğrencilerden oluşturulmuştur. Her iki gruptaki çocukların ve ailelerinin sosyo-demografik özellikleri; çevre, okul, iş, arkadaş ile ilgili ve suça ilişkin bilgileri değerlendirilmiştir. Suça iten faktörlerin yanı sıra istismar ve ihmal verileri irdelenmiştir.Çocuklara sosyo-demografik bilgilerinin elde edilmesi için bir adet görüşme formu ve birisi saldırganlığı ölçen Saldırganlık Ölçeği, diğeri de istismar ve ihmali değerlendiren Çocuk İstismarı Tanıma ve Tarama Ölçeği (ÇİTA-T) olmak üzere iki adet ölçek uygulanmıştır. Bu şekilde elde edilen veriler ile suçluluk ve istismar arasındaki ilişki, analiz edilmiştir.Sonuçta, çocuk suçluluğu ile saldırganlık arasında bir ilişki saptanmamasına karşın, suça yönelen çocukların, özellikle ihmal ve ekonomik sömürü şeklinde istismar edildiği görülmüştür.Anahtar Kelimeler; Çocuk Suçluluğu, Çocuk İstismarı ve İhmali.
Özet (Çeviri)
The first step for preventing the juvenile deliquency is the determining of risk factors and eliminating or at least depressing of these risk factors. The aim of this study is not only determining risk factors but also evaluating the effects of child abuse and neglect on children?s tendeny to criminality.100 children between the ages 12 and 18 judged on different crimes during 2006- 2007 in Istanbul Juvenile Courts were taken as the research group. And 100 children between the ages 12 and 18 ?equal number of children, age and gender with the research group- not being party to a crime and going on their education were taken as the control group. Parameters like sociodemographic features of families, information about social environment, school, occupation, friends and crime were evaluated. Besides, not only factors dragging the children into criminality, but also information about abuse and neglect were evaluated.A form for sociodemographic features and two scales, one of which evaluating the aggression, called `Aggression Scale?, and other one evaluating the abuse and neglect, called `Child Abuse Diagnose and Screening Scale? were applied to children. The correlation between criminality and abuse was analyzed with the obtained data.As a result, despite the fact that no correlation between juvenile deliquency and aggression was determined, the fact that children tending to criminality have been abused especially as neglect and economic exploitation was seen.