İnfertilite tedavisi sonrası doğum yapan kadınlarda postpartum depresif belirtilerin incelenmesi
Studying postpartum depressive symptoms in women that give birth after infertility treatment
- Tez No: 272295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYGÜL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum, depresif belirti, infertilite, ÜYT, Postpartum, depressive symptom, infertility
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma, primer infertilite tanısı nedeniyle aldıkları tedavi sonucu gebe kalan kadınlarda, infertilite öyküsünün postpartum depresif belirtilerinin gelişmesindeki etkisini değerlendirmek amacıyla vaka-kontrol çalışması olarak uygulanmıştır. Araştırmada vaka grubunun evrenini, GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Üremeye Yardımcı Teknikler Merkezi ve ZTB Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Tüp Bebek Merkezinde tedavi alarak gebe kalan tüm infertil kadınlar oluşturmuştur. Kontrol grubunun evrenini, her iki hastanenin antenatal polikliniklerinde, gebelik dönemindeki takiplerine devam eden kadınlar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, araştırmaya dahil edilme kriterlerine uyan ve kendilerine ulaştırılan veri toplama formlarını eksiksiz olarak dolduran, infertil grupta 51 ve fertil grupta ise 124 kadın oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, incelenen literatür doğrultusunda araştırmacı tarafından geliştirilen, ?Anket Formu? ile depresyon düzeylerinin belirlenmesi için gebelik döneminde ?Beck Depresyon Envanteri? (BDE) ve doğum sonrası 4-6. haftalarda ?Doğum sonrası Depresyon Tarama Ölçeği (DDTÖ)? kullanılmıştır. Çalışmamızda, doğum sonu depresif belirti görülme oranının, infertil kadınlarda %25,5, fertil kadınlarda %25 olduğu ve arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca fertil grubundan elde edilen sonuçlarda, literatürde risk faktörü olarak incelenen bir çok değişken ile postpartum depresif belirti gelişmesi arasındaki ilişki anlamlı olmasına rağmen, infertil grup için bu risk faktörlerinin hiç birisinin postpartum depresif belirti gelişmesi ile ilişkili olmadığı belirlenmiştir. Bu çalışmaya primipar ve tekil gebelik sonucu doğan, zihinsel ve bedensel bir özrü olmayan sağlıklı bir bebeğe sahip olan kadınlar dahil edilmiştir. Bu yüzden bir başka çalışmada, ÜYT ile gebe kalan ve yüksek riskli bebeğe sahip kadınların, doğum sonu depresif belirtilerinin incelenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted as a case-control study to assess the postpartum depressive symptoms of infertility history in women that received treatment as a result of primary infertility diagnosis and became pregnant. The universe of case group is composed of infertile women that received treatment and became pregnant at GMMA Obstetric and Gynecology Department, and ZTB Obstetric and Gynecology Hospital, Assisted Reproductive Techniques Center. The universe of control group is composed of women that continued to their pregnancy controls at the antenatal polyclinics of the both hospitals. The sample of the study includes 51 women in infertile group and 124 others in fertile group that met research criteria and filled in the data collection forms completely. As data collection tools, a ?questionnaire? which was developed by the researcher in accordance with consulted relevant literature, ?Beck Depression Inventory? for determining depression levels in pregnancy period and ?Postpartum Depression Scanning Scale? for postpartum 4-6 weeks were used. The rate of depressive symptoms after delivery have been determined as 25,5% and 25% respectively for infertile and fertile women and it is also found that there is not any significant difference between these groups. Also, significant relations between the data which was accepted in this study as risk factors especially the working status, education level, having health problems during pregnancy, thoughts on the pregnancy causes the decreasing libido and the ugly body image, gender of the baby, infection and the pain on the incision, disparonia/decreasing the libido have been determined have been determined in fertile group but not in infertile women. This study includes women that have mentally and physically healthy babies that were born as a result of primipara and single pregnancies. Therefore, it is suggested that postpartum depressive symptoms of women that become pregnant with ART and have babies with high risks should be studied.