Semptomatik epilepsili hastalarda dirençliliği belirleyen faktörler
Early predictors of intractability in patients with symptomatic epilepsy
  1. Tez No: 272426
  2. Yazar: TAMER ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM HERGÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, semptomatik, direnç faktörleri, status epileptikus, Epilepsy, symptomatic, intractable factors, status epilepticus
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Amaç: Bu retrospektif çalışmada, çocukluk çağı epilepsilerinde dirençli olmayı belirleyen risk faktörlerini araştırdık. Böylece, medikal tedaviye yanıt vermeyen hastaların erken tespiti ve bu sayede akılcı çoklu ilaç uygulamaları ve diğer alternatif tedavilere yönlendirmede zaman kazanılmasını amaçladık.Gereç ve yöntem: 75 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirilerek yapıldı. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Grup 1'de, en az iki antiepileptik ilaç almasına rağmen son 6 ayda ortalama ayda en az bir nöbeti olan olgular; Grup 2'de, en az iki antiepileptik almasına rağmen son 6 ayda ayda birden az nöbeti olan olgular; Grup 3 ise, semptomatik epilepsiye sahip olan, en az iki antiepileptik ilacı yeterli dozda kullanan ve en az bir yıldır nöbetsiz olan olgular olarak tanımlandı. İdiopatik epilepsiler, nörodejeneratif hastalığı olanlar, nörometabolik hastalıklı çocuklar, basit febril konvülziyonu olanlar, West sendromu, Lennox-Gestaut sendomu gibi katastrofik ve kötü prognozu olduğu bilinen vakalar çalışma dışı bırakıldı.Bulgular: En önemli risk faktörü status epileptikus olarak bulunurken, nöbet başlangıç yaşı, mental retardasyon varlığı, nörolojik anormallik varlığı, EEG'de epileptik aktivite varlığı, nöroradyolojik anormalliğin varlığı, akrabalık, ailede epilepsi öyküsü, yenidoğan nöbeti varlığı, febril konvülziyon, ilaç başlamadan önceki nöbet sıklığı anlamlı olarak bulunmadı.Tartışma: Sonuç olarak öykülerinde SE geçirmiş olmanın semptomatik epilepsili hasta grubunda dirençli epilepsi gelişimi için önemli ve bağımsız bir risk faktörü olduğu sonucuna vardık. Bu bulgular ışığında, epileptik ve risk faktörü taşıyan hastaların medikal izleminde akılcı çoklu ilaç kullanımı için daha erken davranılması, ayrıca epilepsi cerrahisi için uygun merkezlere fazla zaman kaybetmeden yönlendirilmesi gerektiğini söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective study was to determine the risk factors associated with resistance to therapy. So, we aimed to determine earlier and save time to direct multi- drug and alternative therapy of these patient who have intractable medical therapies.Materials and methods: Seventy-five patient?s datas were analyzed for retrospective. Patients were divided three groups. Children who had given at least two antiepileptic drug and had at least one epileptic fit/ per month within 6 months were defined in Group 1, who had given at least two antiepileptic drug and only one or less than one epileptic fit/ per month within 6 months in Group 2 and who had semptomatic epilepsy and not experience any recurrent seizure for at least one year in Group 3. Idiopathic epilepsy, catastrophic and known poor prognostic diseases such as neurodegenerative and neurometabolic diseases, West syndrome, Lennox-Gestaut syndrome were excluded in this study.Results: Although age, relationship, mental retardation, history of family epilepsy, history of newborn epilepsy and febril status and frequency of seizures before antiepileptic therapy, neurological anomaly, epileptic activity in EEG, neuroradiological anomaly were not significant, status epilepticus was an important risk factor for intractability.Conclusion: We suggested that SE was an important and independent risk factor for symptomatic epilepsy group. In line with these findings, it was concluded that the epileptic children who present with epilepsy and have these risk factors should be referred to a center where epileptic surgery is carried out without delay and earlier enforcemend for use of rational multidrug regimens.