Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yatarak tedavi gören çocuk hastaların annelerinde travma sonrası stres bozukluğu ve majör depresif bozukluk
Post traumatic stress disorder and major deppressive disorder in mothers of inpatient children at Mehmet Akif Ersoy Cardiothoracic Surgery Training Research Hospital
  1. Tez No: 624466
  2. Yazar: ESRA ÇAKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ZİNNUR KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Majör Depresif Bozukluk, Göğüs Kalp Damar Cerrahisi, Kronik Hastalık, Post-traumatic Stress Disorder, Major Depressive Disorder, Chest Cardiovascular Surgery, Chronic Disease
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş: Travma Sonrası Stres Bozukluğu bireyin yaşadığı travmatik deneyimden sonra kişinin ruhsal ve bedensel bütünlüğüne zarar verebilecek örselenme belirtilerinin akut süreci olan bir aydan daha uzun sürmesi ile kendini gösteren bir bozukluktur. Travmatik deneyimler başlıca ölüm ya da ölüm tehdidi, cinsel saldırı ve ani kayıplar gibi yıkıcı etkileri olabilen yaşantılardır. Yakınların ani kaybı veya önemli bir hastalığı olduğunu öğrenme gibi olaylar ile kişinin hiç beklemediği bir anda karşılaşması, önemli kayıplar vermesi ve uyum sürecini bozması açısından travmatiktir. Majör Depresif Bozukluk aynı iki haftalık dönem boyunca çökkünlük ve anhedoni ya da apatinin en az birinin mutlaka eşlik ettiği, bunlara ilaveten uykusuzluk ya da aşırı uyuma, ajitasyon ya da yavaşlama, normalin dışında kilo alma ya da verme, değersizlik ve suçluluk hisleri, düşünme ya da odaklanmada güçlük çekme, bitkin ve yorgun hissetme, yineleyici ölüm düşünceleri ile kendini gösterebilen bir duygudurum bozukluğudur. Amaç: Araştırmanın amacı ağır ve kronik bir rahatsızlık olan göğüs kalp damar hastalıklarına sahip çocuk hastaların annelerindeki travma sonrası stres bozukluğunu ve majör depresif bozukluğu incelemektir. Yöntem: Araştırma ilişkisel tarama modeli ile yapılmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde bir göğüs kalp damar cerrahisi eğitim araştırma hastanesinde yatarak tedavi gören 50 çocuk hastanın annelerinden oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları; sosyodemografik veri formu, klinisyen tarafından uygulanan travma sonrası stres bozukluğu ölçeği ve Beck depresyon envanteridir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgular göğüs kalp damar cerrahisi servisinde yatarak tedavi gören çocuk hastaların annelerinde TSSB ve MDB belirtilerinin varlığını ve bu iki bozukluğun, çalışmadaki katılımcılar için, birbiri üzerindeki etki gücünün yüksek olduğunu göstermektedir. Katılımcıların TSSB-Ö toplam puan ortalaması 24,98(ss=19,29) ve BDE toplam puan ortalaması 13,24(ss=8,99)tür. Sonuç: Araştırma sonucunda, ağır ve kronik bir rahatsızlık olan göğüs kalp damar hastalıklarına sahip çocukların annelerinde TSSB ve MDB'nin mevcut olduğu ve özellikle ilerleyen zaman diliminde uzman hekimler tarafından çocuğuna cerrahi işlem uygulanacağı kesin olarak bildirilen annelerin TSSB ve MDB şiddet ve oranlarının diğer annelere kıyasla daha fazla olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Post-traumatic Stress Disorder is a disorder that manifests itself after the traumatic experience of the individual, which lasts more than one month, which is the acute process of traumatic symptoms that may damage the mental and physical integrity of the individual. Traumatic experiences are those that may have devastating effects, such as death or threat of death, sexual assault and sudden losses. It is traumatic to encounter unexpected events such as sudden loss of relatives or learning that they have an important disease, causing significant losses and distrupting the adaptation process. Major Depressive Disorder is accompained by at least one of depressions and anhedonia or apathy during the same two-week period, plus insomnia or excessive sleep, agitation or deceleration, abnormal weight gain or loss, worthlessness and guilt feelings, thinking or difficulty in focusing, feeling exhausted and tired, is a mood disorder that can manifest itself with repetetive death thoughts. Objective: The aim of the study was to investigate post-traumatic stress disorder and majör depressive disorder in the mothers of pediatric patients with severe and chronic cardiovascular disease. Method: The research was conducted with relational screening model. The population of the study consisted of mothers of 50 pediatric inpatients in a cardiovascular surgery education research hospital in Küçükçekmece district of Istanbul province. Data collection tools used in the research; sociodemographic data form, clinician administered post-traumatic stress disorder scale and Beck depression inventory. Findings: The findings of the study show that there are symptoms of PTSD and MDD in mothers of pediatric patients hospitalized in chest cardiovascular surgery department and these two disorders have high effect on each other for the participants in the study. The mean CAPS score of the participants is 24,98(sd= 19,29) and the mean BDI score is 13,24(sd= 8,99). Results: As a result of the study it was found that PTSD and MDD were present in the mothers of children with severe and cardiovascular diseases and mothers' PTSD and MDD severity and rates were found to be higher in comparison to mothers whose children are not going to undergo an operation in the future.