Son 10 yılda kliniğimizde takip edilen liken planus vakalarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the patients with lichen planus followed in our clinic for the last ten years
- Tez No: 272447
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHANGİR ALİAĞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Demografik özellikler, genital liken planus, liken planus, mevsimsel faktörler, oral liken planus, Demographic characteristics, genital lichen planus, Lichen planus, oral lichen planus, seasonal factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Amaç: Liken planus deri ve mukoz membranları tutan papuloskuamöz bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı bölgemizde görülen liken planusun klinik ve demografik özelliklerini ortaya koymaktır.Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Polikliniğinde Ocak 2000-Mayıs 2010 tarihleri arasında liken planus tanısı konulan 191 hastanın dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi.Bulgular: Bu çalışmada kliniğimize başvuran tüm hastaların %0,68'inin liken planus hastası olduğu gözlenmiştir. Hastaların yaşı 9 ile 80 arasında değişmekteydi. Yaş ortalaması 44,6±1,2 olup ortanca değeri 45 idi. Çalışmamızda liken planusun kadınlarda ve erkeklerde görülme oranı neredeyse eşit (96/95) bulunmuştur. Çalışmamızda kış ve ilkbahar aylarında daha fazla başvuru gözlenmiştir.Sonuç: Çalışmamızda liken planus hastalarında cinsiyet farklılığının olmaması, ilkbahar ve kış aylarında liken planus sıklığında artış, oral ve genital tutulum oranlarının diğer çalışmalara oranla düşük olması gibi farklı sonuçlar elde edilmiştir. Mevsimsel faktörlerin hastalığın farklı parametreleri üzerine etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için ülkemizde her bölgeden benzer çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Lichen planus is a papulosquamous disease that affects skin and mucous membranes. The aim of this study was to investigate clinical and demographic characteristics of Lichen planus.Methods: We reviewed the records of 191 patients with lichen planus who were followed up in Düzce Medical Faculty Dermatology Department between January 2000 and May 2010 retrospectively.Results: Lichen planus patients comprised 0.68 percent of all patients who attended the clinic during the study period. Their ages ranged from 9 to 80 years and the mean age was 44,6±1,2 with the median age of 45. Frequency of Lichen planus in man and woman patients was found nearly equal (95/96). In spring and winter seasons more patients attended our clinic for Lichen planus.Conclusion: In our study, some different results such as no sex predilection in lichen planus patients, increase in frequency of lichen planus in spring and winter seasons, lower rates of oral and genital involvements with respect to other studies were obtained. This study revealed that lichen planus was seen in spring and winter seasons more frequently in our region. The present study clearly showed the need of a prospective controlled trial design in our region. It is clear that similar studies from every region in our country are needed to understand the effects of seasonal factors on different parameters of disease.