Altuğ tip mini maksiller protraktör aygıtının sınıf ııı malokluzyon tedavisindeki etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of efficiency of altuğ type mini maxillary protractor appliance on class iii malocclusion therapy
- Tez No: 272631
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN OKTAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maksiller protraksiyon, Sınıf III malokluzyon, Maksiller genişletme, Maxillary protraction, Class III malocclusion, Maxillary expansion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı `Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör' aygıtının iskeletsel Sınıf III malokluzyonlu bireylerin dentoalveoler, iskeletsel ve yumuşak dokuları üzerindeki etkilerinin incelenmesidir.Çalışmanın materyali, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı'na tedavi amacı ile başvuran iskeletsel Sınıf III malokluzyona sahip 20 bireyden (Yaş ortalaması 11,06 yıl) ve Sınıf I malokluzyona sahip 20 bireyden (Yaş ortalaması 10,94 yıl) alınan lateral sefalometrik filmler ve ortodontik modellerden oluşmaktadır. `Altuğ Tip Mini Maksiller Protraktör' aygıtı ile maksillaya her bir taraf için 350-400 gr protraksiyon kuvveti uygulanırken, çenelik aracılığı ile mandibulaya her bir taraf için 150-200 gr kuvvet uygulanmıştır. Tedavi grubunda maksiller protraksiyonun etkisi ile oluşan değişikliklerin ve kontrol grubunda büyümeyle meydana gelen değişikliklerin değerlendirilmesinde Wilcoxon testi kullanılmış, grupların tedavi başı değerlerinin karşılaştırılması ile gruplar arası farkların karşılaştırılmasında ise Mann Whitney U testi ile kullanılmıştır.Çalışmamızın sonuçlarına göre maksillanın sagital yön gelişimi stimule edildiği, mandibulanın sagital yön gelişiminin frenlendiği, üst kesici dişlerde protrüzyon ve alt kesici dişlerlerde retrüzyon olduğu tespit edilmiştir. Mandibulanın posterior rotasyonuna bağlı olarak dik yön ölçümleri artmıştır. Üst dudağın öne doğru, alt dudağın geriye doğru hareket etmesine bağlı olarak yumuşak doku profilinde olumlu değişikliklerin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of `Altuğ Type Mini Maxillary Protractor? on skeletal, dentoalveolar and soft tissues of the patients with skeletal Class III malocclusions.The material of the study is composed of the lateral cephalometric radiographs and orthodontic models taken from 20 subjects (mean age 11.06 years) with Class III malocclusion who referred to the Department of Orthodontics, Faculty of Dentistry, University of Ataturk for orthodontic treatment and from 20 subjects (mean age 10.94 years) with Class I malocclusion. With the `Altuğ Type Mini Maxillary Protractor? appliance, a protraction force of 350-400 g per side was applied to maxilla, while a force of 150-200 g per side was applied to the mandible with the chin cap. Wilcoxon test was used in order to examine the changes in treatment group due to the effects of maxillary protraction, While Mann Whitney U test was used to compare the pretreatment values and differences between the groups.Stimulation of maxillary sagittal growth, inhibition of mandibular sagittal growth, protrusion of maxillary incisors and retrusion of mandibular incisors were detected according to the results of this study. Vertical measurements increased due to the posterior rotation of the mandible. Favorable changes in the soft tissue profile was observed due to the forward moving of upper lip and back moving of lower lip.