Kalp transplantasyon olgularında kalp hızı mortalite ilişkisi
Relation between heart rate and mortality in heart transplant recipients
  1. Tez No: 272841
  2. Yazar: FATMA YILMAZ COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SANEM NALBANTGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hızı, kalp transplantasyonu, mortalite
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kardiyak transplantasyon günümüzde medikal tedaviye dirençli son dönem kalp hastalıklarının tedavisinde halen altın standart tedavi seçeneğidir. ISHLT 2009 verilerine göre Ocak 1982-Haziran 2007 tarihleri arasında pediatrik ve yetişkin kohort için transplant yarı ömrü 10 yıl olarak hesaplanmıştır. İmmunsupresif tedavideki gelişmelere rağmen izlemde meydana gelebilen komorbid durumlar (KAV, akut rejeksiyon atakları, enfeksiyon, malignansi, böbrek yetmezliği) transplant olgularının uzun dönem yaşam beklentisini kısıtlamaktadır.Koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve sağlıklı gönüllülerde yapılan bir çok epidemiyolojik çalışmada artmış istirahat kalp hızı ve yaşam beklentisi arasında negatif bir korelasyon olduğu gösterilmiştir. Transplant kalp elektrofizyolojik olarak normal kalplerden farklılık göstermektedir. Kalp transplant olgularında ?istirahat kalp hızı normal aralığı? tanımı konusunda kesin bir görüşbirliği yoktur ve bu olgularda sinus taşikardi sıklığı yüksek olmakla birlikte, istirahat kalp hızının klinik önemi henüz bilinmemektedir. Bu çalışmada kardiyovasküler bir risk faktörü olarak istirahat kalp hızının ve buna ek olarak alıcı ve donör ile ilişkili faktörlerin kalp transplant olgularında mortaliteye etkisini araştırmayı hedefledik.Yöntem: Nisan 1998-Temmuz 2007 tarihleri arasında Ege Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde kalp transpalntasyonu olan 81 yetişkin kalp transplant olgusu retrospektif olarak incelendi. Olguların temel karakteristik özellikleri(yaş, cinsiyet, preoperatif DM, HT, HPL öyküsü), bazal kalp ritmi, transplantasyon sonrası bazal medikasyon, transplantasyon nedeni, kardiyak iskemik süre, donör karakteristikleri(yaş, cinsiyet) kaydedildi. Nisan 1998-Temmuz 2005 tarihleri arasında kalp transplantasyonu olan olgularda 1. ay, 6. ay, 1. yıl, 2. yıl, 3. yıl, 4. yıl ve 5. yıl için , Ağustos 2005-Temmuz 2006 arasında kalp transplantasyonu olan olgularda 1. ay, 6. ay, 1. yıl, 2. yıl, 3. yıl ve 4. yıl için, Ağustos 2006-Temmuz 2007 arasında kalp transplantasyonu olan olgularda 1. ay, 6. ay, 1. yıl, 2. yıl ve 3. yıl için kalp hızı, KAV, rejeksiyon epizotları, serum kreatinin düzeyleri ve SVEF?ları kaydedildi .Bulgular: Olguların transplant yarı ömrü 110 + 10.4 ay (9.1 yıl) olarak hesaplandı. Olguların ortalama transplantasyon yaşı 41.7 + 12.3, %82.7 (n=67) erkek idi. İzlemde49ölen ve yaşayan olgular arasında; istirahat kalp hızı, yaş, cinsiyet, transplantasyon nedeni, bazal ritm, preoperatif DM, HT, HPL öyküsü, kardiyak iskemik süre, donör yaşı, donör cinsiyeti, SVEF, KAV açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Siklosporin kullanan olgularda takrolimus kullananlara göre sağkalımın daha iyi olduğu gözlendi(p=0.04). İzlemde kreatinin değerleri 2 mg/dl ve üzerinde olan olgularda kreatinin 2 mg/dl altında seyreden olgulara göre mortalite oranı anlamlı olarak daha yüksek saptandı(p=0.003). Yine izlemde orta-ciddi akut rejeksiyon atağı olan olguların olmayanlara göre mortalite oranlarının istatiksel olarak daha iyi olduğu bulundu(p=0.028). KAV gelişen olgularda ortalama donör yaşının 34.4, gelişmeyenlerde ise 27.6 olduğu tespit edildi ve bu fark istatiksel olarak anlamlı bulundu(p=0.003).Sonuç: Kalp transplant olgularında istirahat kalp hızı ve mortalite arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Kalp hızının kalp transplant olgularında prognoza etkisini sağlıklı değerlendirmek için prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Transplantation halflife for pediatric and adult cohort is reported as ten years between January 1982 and June 2007 according to data of ISHLT 2009 . Despite the developments in immunsupessive treatment, still comorbid conditions (CAV, acute rejection episodes, infections, malignancy, renal failure) have a limiting role on survey of tranplant patients.Negative correlation is showed in many studies between heart rate and life expectancy on coronary artery diseases, heart failure, hypertention and healthy volunteers. Electrophysiology of transplanted heart differs from normal heart. There has been no agreement about ?the normal range of resting heart rate? in transplant patients and although high prevalance of sinus tachycardia, importance of resting heart rate is not know in transplant cases yet. In this study we aimed to investigate the effects of resting heart rate and other factors related to donor and recipient in transplant patients to survey as a cardiovascular risk factor.Methods: A retrospective analysis of 81 adult patients who underwent heart transplantation at the Ege University Cardiovascular Surgery Clinic from April 1998 through July 2007 was performed. Age at transplantation, gender, preoperative DM, HT, HPL history, cardiac rhythm within one month after transplantation, baseline medication after transplantation, reason for transplantation, cardiac ischemic time, donor age and donor gender were recorded as standart variables. Heart rate, presence of cardiac allograft vasculopathy, rejection episodes, serum creatinine and cardiac ejection fractions were recorded at first month, 6 months, 1st year, 2nd year, 3th year, 4th years and 5th year for patients who underwent transplantation from April 1998 through July 2005, at first month, 6 months, 1st year, 2nd year, 3th year, 4th year for patients who underwent transplantation from Augst 2005 through July 2006, at first month, 6 months, 1st year, 2nd year, 3th year for patients who underwent transplantation from Augst 2006 through July 2007 as continuous variables.Results: Median survival was 9.1 years. The study population had a mean age of 41.7 + 12.3 years. Most patients were men (%82.7). There were no statistically significant51differences among the age, gender, heart rate, reason for transplantation, baseline cardiac rhythm, preoperative DM, HT, HPL history, cardiac ischemic time, donor age, donor gender, cardiac ejection fractions and cardiac allograft vasculopathy between died patients and survivors. Patients taking cyclosporine compared with patients taking tacrolimus showed the survival advantage (p=0.04). Patients with renal impairment (serum creatinine > 2mg/dl) had increased risk of death compared with patients whose serum creatinine