An Unvarranted promise of democracy: deregulation in broadcasting
Yerine getirilmemiş bir demokrasi sözü: yayıncılıkta kuralların ortadan kaldırılması
  1. Tez No: 27290
  2. Yazar: GÜLİN DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA RAŞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yayıncılık, Yeni Sağ, kuralsızlaştırma, demokrasi, enformasyon teknolojisi, Broadcasting, New Right, deregulation, democracy, information technology. Science
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
oz YERİNE GETİRİLEMEMİŞ BİR DEMOKRASİ SÖZÜ: YAYINCILIKTA KURRALLARIN ORTADAN KALDIRILMASI DİNÇ, Gülin Yüksek Lisans Tezi, Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. DR. Raşit KAYA Nisan, 1993 84 sayfa Bu çalışmanın amacı demokrasi ile yayıncılıkta kuralların ortadan kaldırılması süreci arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla, kamu hizmeti yayıncılığının krizi ve bunun sonucu olan kuralların ortadan kaldırılması sürecinin özetlenmesini takiben, yeni enformasyon teknolojilerinin özellikleri ve getirdikleri olanaklar kısaca tanımlanmıştır. Daha sonra ise, Yeni Sağ'ın özelleştirme ve kuralsızlaştırma politikalarının temel prensipleri ve demokrasi ile ilişkileri tartışılmıştır. Yeni Sağ, özelleştirme ve kuralsızlaştırma politikaları ve yeni enformasyon teknolojilerinin kullanımı yoluyla, günümüzde daha fazla özgürlük ve demokrasinin mümkünolduğunu; yani, vatandaşların, kendilerini rasyonel kararlar vermeleri için gerekli bilgilerle donatma şansı daha yüksek olan çok sayıda kanal arasından seçme özgürlüğüne sahip olduğunu, bunun sonucu olarak da politika tartışmalarında ve karar alma süreçlerinde daha aktif bir rol oynayacaklarını ileri sürmektedir. Ancak, çalışmamızın bulguları, yayıncılıktaki kuralların ortadan kaldırılması sürecinin başlangıçta verdiği sözleri tutamadığını göstermiştir. Ortaya çıkan çoğulluk, bir enformasyon çeşitliliği değişiktir, ancak aynı tür popüler programların sayısının artık daha fazla olmasıdır; yeni enformasyon teknolojilerine erişim herkes için çok kolay değildir, bunlar hala iletişim alanındaki dev şirketlerin elindedir; yeni teknolojiler genellikle toplumsal amaçlarla kullanılmamaktadır; büyük şirketler tarafindan iş amaçlı olarak kullanılmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN UNWARRANTED PROMISE OF DEMOCRACY: DEREGULATION IN BROADCASTING DİNÇ.GÜLİN M. S. in Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Raşit KAYA April, 1993 84 pages The aim of this study is to analyze the relationship between democracy and the process of deregulation in broadcasting. For this purpose, following an overview of the crisis of public service broadcasting and the resulting deregulation process, the properties and promises of new information technologies have been shortly identified. Then, the basic tenets of privatization and deregulation policies of New Right and their relationship with democracy have been discussed. It is argued by the New Right that, under policies of deregulation and privatization and through the use of the new 111information technologies, it is now possible to talk of more democracy and freedom in the sense that the citizens have a greater freedom of choice among the plurality of channels which provide them with a higher chance of being furnished with more information necessary for rational decisions and consequently, for active participation in policy discussions and decision making processes. However, the findings of our study suggest that the process of deregulation has not been succesful in meeting its inital promises through the use of new information technologies. The plurality achived is not a diversity of information, but more of the popular programmes; access is not easy for everyone, the new inofrmation technologies remain in the hands of media giants; the new technologies are not used for any social ends, they are usually employed by private corporations for business purposes.