Fakoemülsifikasyon cerrahisi esnasında arka kapsül perforasyonu ve zonülolizis gelişimi ile prognozu etkileyen faktörler
Prognosis anf factors effecting posterior capsule perforation and zonulolysis during phacoemulsification
  1. Tez No: 272929
  2. Yazar: FERHAN KORKUT NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BENİAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Fakoemülsifikasyon, arka kapsül perforasyonu, zonülolizis, Phacoemulsification, posterior capsule perforation, zonulolysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Fakoemülsifikasyon cerrahisi esnasında gelişen arka kapsül perforasyonu veya zonülolizis gelişimini etkileyen faktörleri araştırmak amacıyla Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda 1998?2008 yılları arasında fakoemülsifikasyon cerrahisi geçiren, operasyon esnasında arka kapsül perforasyonu gelişen 50 olgu, zonülolizis gelişen 41 olgu ve sorunsuz cerrahi geçiren ve kontrol grubu olarak adlandırılan 100 olgunun kayıtları retrospektif olarak incelendi.Olguların yaş ortalamaları arka kapsül perforasyonu grubunda 67.28 ± 11.4, zonülolizis grubunda 70.73 ± 15.9, kontrol grubunda ise 66.61 ± 7.58 yıl idi.Arka kapsül perforasyonu grubunda preoperatif görme keskinliğinin düşük olduğu, skleral tünel kesisinin daha sık kullanıldığı, cerrah tecrübesinin artmasıyla arka kapsül perforasyonu gelişiminin azaldığı, postoperatif görme keskinliğinin düşük olduğu tespit edildi.Zonülolizis grubunda preoperatif görme keskinliğinin düşük olduğu, ileri düzeyde kataraktlarının bulunduğu, pupil çapının küçük olduğu, cerrahi tecrübenin artmasıyla zonülolizisin azaldığı, postoperatif görme keskinliğinin düşük olduğu saptandı.Fakoemülsifikasyon ve gerçek fakoemülsifikasyon zamanının çalışma gruplarında uzun olduğu saptandı.Çalışma ve kontrol grupları arasında cinsiyet, fakodonezis varlığı, anestezi tipi, kapsüloreksiste kullanılan viskoelastik tipi, fakoemülsifikasyon cihazı, fakoemülsifikasyon tekniği bakımından istatistiksel farklılık bulunmadı.Sonuç olarak; arka kapsül perforasyonu ve zonülolizis en sık fakoemülsifikasyon esnasında olmakta ve postoperatif görme keskinliğini azaltmaktadır. Arka kapsül perforasyonu ve zonülolizis gelişiminde önceden varolan oküler problemler ve pupil çapının küçük olması risk faktörü iken, cerrahi tecrübe ve preoperatif görme keskinliğinin iyi olması koruyucu olmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to investigate the factors affecting the posterior capsule perforation and zonulolysis during phacoemulsification in patients who had been operated in Trakya University Ophthalmolgy Clinic between 1998-2008, 50 cases with complicated posterior capsule perforation, 41 cases with complicated zonulolysis and 100 cases as control group were retrospectively analyzed.In posterior capsule perforation group mean age was 67.28 ± 11.4, in zonulolysis group mean age was 70.73 ± 15.9 and in the control group mean age was 66.61 ± 7.58 years.In the posterior capsule perforation group, preoperative and postoperative visual acuities were lower, scleral tunnel incision was more frequent and improved surgical experience was inverseyl proportional.In the zonulolysis group, preoperative and postoperative visual acuities were lower, patiens had more progressed cataracts, the pupil size was smaller and improved surgical experience was inversely proportional.Phacoemulsification and real phacoemulsification times are longer in the posterior capsule perforation and zonulolysis group.There was no statisticaly significant difference between study and control groups when sex, phacodonesis, type of anesthesia, viscoelastic substance type, phacoemulsificator and phacoemulsification tecniques.As a result, posterior capsule perforation and zonulolysis occurs most frequently during phacoemulsification and decreases postoperative visual acuity. While preoperative ocular diseases and the small pupil size are risk factors, surgical experince and preoperative relatively high visual acuity are protective for the development of posterior capsule perforation and zonulolysis.