Bugünkü Kazak Türkçesi gramerlerinde ses ve şekil bilgisinin işlenişi
The working of phonetic and morphology in today Kazakh Turkish grammars
- Tez No: 273019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kazak Türkçesi, ses bilgisi, şekil bilgisi, gramer, Kazak Türkçesinin ses ve şekil bilgisi terimleri, Kazakh Turkish, Phonetic, Morphology, Grammar, The Terms of the phonetic and the morphology of Kazak Turkish
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
?Bugünkü Kazak Türkçesi Gramerlerinde Ses ve Şekil Bilgisinin İşlenişi? başlığını taşıyan bu çalışma; Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi ve Kazak Türkçesinin Ses ve Şekil Bilgisi Terimleri olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.Çalışma hazırlanırken dört eser temel alınmıştır. Bu eserler, Ses Bilgisinin İşlenişi bölümünde ?aza? Tilini? Fonetikası, ?azirgi ?aza? Tili Leksika?Fonetika ve Praktikalı? ?aza? Tili; Şekil Bilgisinin İşlenişi bölümünde ise ?azirgi ?aza? Tili-Morfologiya ve Praktikalık ?aza? Tili isimli eserlerdir. Kazak Türkçesinin Ses ve Şekil Bilgisi Terimleri bölümünde ise bu eserlerde karşılaşılan gramer terimlerinin Türkiye Türkçesindeki karşılıkları verilmiştir.Ses bilgisi bölümünde öncelikle eserlerin ses bilgisini işleyiş biçimi verilmiş, ardından her konu bölüm değerlendirmesi kısımlarında ayrı ayrı değerlendirilmiştir.Şekil bilgisi bahsinde ise eserlerin şekil bilgisini işleyiş biçimi verilmiş ve ardından, ses bilgisi bölümünde olduğu gibi, her konu bölüm değerlendirmesi kısmında değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bölüm değerlendirmesi kısımlarında değerlendirme yapılırken eserler kendi aralarında karşılaştırıldığı gibi, yeri geldikçe, Türkiye Türkçesi ile yapılan çalışmalarla da karşılaştırılmıştır.Kazak Türkçesinin Ses ve Şekil Bilgisi Terimleri bölümünde terimler, eserlerde anlatılanlara sadık kalınarak, Türkiye Türkçesine aktarılmaya çalışılmıştır.Yapılan incelemeler neticesinde Kazak Türkçesi gramer anlayışının Rus gramerciliğinden etkilendiği belirlenmiştir. Eserlerdeki anlayışların Türkiye Türkçesi gramerciliğine yaklaştığı noktalar olduğu gibi ondan uzaklaştığı noktaların olduğu da belirlenmiştir.Çalışma yararlanılan kaynakların gösterildiği ?Yararlanılan Kaynaklar? bölümü ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study that has the title as ?The Working of Phonetic and Morphology in Today Kazakh Turkish Grammars? consists of three main chapters includes Phonetic, Morphology and The Terms of Phonetic, Morphology and the Kazakh Turkish.While this study is being prepared it based on four works. These works are the ?aza? Tilini? Fonetikası, ?azirgi ?azak Tili Leksika?Fonetika and Praktikalı? ?aza? Tili in the phonetics topic and ?azirgi ?aza? Tili-Morfologiya and Praktikalık ?aza? Tili in the morphologhy topic. As well as in the terms of Phonetics, Morphologhy of Kazakh Turkish chapter the Turkish equivalent of the grammar terms which were met in these works were also given.In the phonetisc chapter, firstly, the working shape of phonetic of these works were given, and then, all the topics were evaluated seperately in the part of assessment.In the morphology lecture the working style of the morphology were given and then as in the phonetics part, all lectures were evaporated in the part of assessment. While evaporating in the conclusion chapters, the workings were compared between themselves and they also were compared with the works written in Turkey- Turkish.In the terms of Phonetics, Morphology of Kazakh Turkish chapter, the terms were tryed to transfer to Turkey- Turkish, holding to the ecpectatipons made in the works.After event of analyses comfirmed that grammar discorment of Kazakh Turkish has been influence Russian grammar. Resembled points to Turkey Turkish grammar of discornments in the consequences was been confirmed such as curtained points.The study were finished with the chapter ?The References? in which the works benefited in this study were given.