1579 numaralı Rodosçuk (Tekfurdağı) şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Number of 1579 Rodosçuk (Tekfurdaği) religious court record transcribtion and analytical
  1. Tez No: 273147
  2. Yazar: AGRON İSLAMİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye sicili, Rodosçuk, Osmanlı, Tekirdağ, The Court Records, Rodosçuk, Ottoman, Tekirdağ
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihinin en önemli kaynaklarından biri Şer'iye sicilleridir. Şer`iye Sicilleri Osmanlı Devlet teşkilatını ayrıntılarıyla anlayabilmemiz için ayrı bir öneme sahiptir. Çünkü bu defterlerde gerek merkez ve gerekse taşranın sosyo-ekonomik, idari, mali, kültürel ve siyasi yapısı ile ilgili çok çeşitli bilgiler detaylı bir şekilde yer almaktadır. Transkripsiyonunu yapmış olduğumuz 1579 numaralı Rodosçuk Şer'iye Sicili 1041 (1631?32) yılları arasındaki belgeleri kapsamaktadır.Bu çalışmada Osmanlı devletinde şer'iyye sicillerinin hakkında genel bilgi verilerek, metnin değerlendirmesi ve transkripsiyonu yapılmıştır.Osmanlı Devleti'nin başkenti olan İstanbul ile Balkanlar arasında önemli bir konuma sahip olan Rodoscuk'a ait bu belgeler, şehir tarihçiliği ve mahalli hayata dair bilgiler vermektedir. Özellikle bu kaza dahilindeki nahiye, köy ve mahalleler hakkında pek çok bilgiye ulaşmak mümkündür. Ayrıca, Devlet görevlileri, halkın ileri gelenlerine dair çok sayıda kayıt bulunmaktadır. Şehirdeki ticari ilişkiler ve esnaf grupları hakkında da belgelere rastlanmaktadır.Rodosçuk kazasında ve şehir merkezinde müslüman ve gayrimüslim reayanın iç içe yaşıyor olması toplumsal ilişkileri anlamak bakımından incelenen defterin önemini artırmaktadır. Sözü edilen kazada bulunan Müslüman, Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusun oturduğu mahalleler ile köyler ve grupların kendi aralarındaki münasebetleri transkripsiyon ve değerlendirmesi yapılan bu defterden izlemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
One of the most important sources of the Social and Economic History of the Ottoman Empire has been the Religous Court Records. They have been of importance in orden to appreciate in detail the state organization of Ottoman Empire. For, there are a great deal of varied informations in relation to socio-economic, administrative, financial, cultural and political both of center and of province in these court records in detail.The Court Record of Rodosçuk numbered 1579, whose transcription was made, comprises the documents belonging to the years between 1631-32 A.D. (1041 H.).In this thesis study, giving a general information about the Court Records of Ottoman Empire, the appreciation of and transcription of the text were done.These documents belonging to Rodosçuk which is of a important location between İstanbul and Balkans, contain the essential knowledges about urban historiography and local life. It is possible to reach a great deal knowledges related to vill, village and quarters in this township. Besides, it comprises many records in relation to state officers, notables. Documents about the commercial relations and craftman groups, are also found.The fact that muslim and non-muslim people had been living together in Rodosçuk town and township, contributes to the importance of the court register analysed as to appreciate the social relations. It is possible that in the aforesaid township, quarters and villages where Muslim, Greek, Armenian and Jewish people settled, and the relations amongst groups with each other, can be seen through these Court Records