Kütahya Şer'iyye Sicilleri 98 numaralı Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and analysis of Kütahya Record of Religious Affairs numbered 98
- Tez No: 296706
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SARIKOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hakim, Kütahya, Mahkeme, Mecelle, Şer'iyye Sicili, Court, Judge, Kütahya, Ottoman Code of Civil Law, Record of Religious Affairs
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Osmanlı Devletinin uzun zaman ayakta kalan bir devlet olması bu devletin çok güçlü bir idari, mali ve askeri sisteme sahip olduğunun göstergesidir. Bu nedenle Osmanlı Devleti sistemin en iyi şekilde işleyebilmesi için kayıt tutma arzusunu çok ileri bir düzeye getirmiştir.Şer'iyye Sicilleri bu kayıtların sadece hukuki boyutlu olanıdır. Ancak alınan kararların içeriği tamamıyla Osmanlı Sosyal hayatını aydınlatmak için bize gerekli bilgileri verir.Şer'iyye Sicilleri 15. asrın ortalarından, 20. asrın ilk çeyreğine kadar ki dönemde yargılama ve kamu hizmetlerini yürütme yetkisine sahip olan kadıların vermiş oldukları kararları, tutmuş oldukları zabıtları ve yazışmaları içeren birinci el kaynaklardandır. Bu çalışmamızda Miladi 1926 senesinde Kütahya da meydana gelen hukuki olayları ve bunun sosyal boyutlarını ele almaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The fact that Ottoman Empire survived for a very long time is the sign of its powerful governmental, judicial, financial and military system. Therefore, Ottoman Empire attached great importance to its record keeping system in order to facilitate the governmental process.Of all these records, Records of Religious Affairs are the ones that have only the legal status. However, the content of taken decisions give us all the necessary information to enlighten the Ottoman social life.Records of Religious Affairs are one of the first hand sources that include the judgments, records, and correspondences of cadis? who carried the authority of judgment and execution of public service beginning from the middle of the 15th. century to the first quarter of the 20th. century.In this thesis, we discussed the legal events and their social aspects that took place in Kütahya in 1926 a.d.