A neoliberal analysis of international cooperation with multinational service providers: The role and effect of the Council of Europe's Convention on Cybercrime on fighting against transborder crimes
Neoliberal perspektifte çok uluslu servis sağlayıcıları ile uluslararası ortaklaşa çalışmanın değerlendirilmesi, Avrupa Konseyi Siber Suç Konvansiyonu'nun sınır aşan suçlarla mücadelede rolü ve etkisi
  1. Tez No: 685401
  2. Yazar: FATMA AKIN AKILLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siber suç, siber güvenlik, çok uluslu servis sağlayıcı, Avrupa Konseyi, Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesi, Cybercrime, cybersecurity, multinational service provider, the Council of Europe, Convention on Cybercrime
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Avrupa Konseyi tarafından çok sayıda ülke ve uzman grubunun katkılarıyla hazırlanan ve 2021 yılı itibari ile uluslararası alanda 20. yılını tamamlamakta olan, Siber Suç Konvansiyonu ya da bir diğer deyiş ile Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesi hazırlandığı yıldan bu yana uluslararası arenada bilişim suçlarına odaklanmış en çok paydaşa sahip olan anlaşmadır. Bunun yanı sıra paydaşlardan oluşan Uzmanlar Grubu'nun zamanla değişen suç trendlerine yönelik çalışmaları ile her zaman diliminde yaşayan bir anlaşma olarak varlığını devam ettirmektedir. Bilişim suçlarının bir diğer deyişle siber suçların tarihi internetin ortaya çıkmasına dayanmaktadır. İnternetin sanal ortamının kullanıcılara sağladığı avantajlar suçlular tarafından kötüye kullanılmakta ayrıca anonim olmanın sağladığı gizlenebilecek olma yanılgısı siber suçların yıkımının artmasına neden olmaktadır. Çok uluslu servis sağlayıcılarının kullanıcılarına sunduğu neredeyse maliyetsiz olan sınırsız ve anında iletişim/etkileşim şahısların anonim olabilme avantajı ile birleştiğinde bu platformlarda suçların artmasına neden olmaktadır. Suçun önlenmesinde, suç ve suçlu ile mücadele edilmesinde ve ortaya çıkan suçların arkasındaki anonim aktörlerin belirlenmesinde dijital kanıtların önemi artmakta ve bu durum ülkeleri birbirine bağımlı hale getirmektedir. Servis sağlayıcılar tarafından güvenli bir platforma sahip olmak önem kazanırken, ülkeler için bu durum vatandaşlarının korunabilmesi, ulusal güvenliğin sağlanabilmesi ve suçtan kaynaklanan ekonomik kayıpların önlenmesi önem kazanmaktadır. Ayrıca elektronik delillerin toplanması gerekliliği bu şirketler ile uzman polis birimleri arasında uluslararası çalışmayı gerekli kılarken, aynı zamanda uluslararası arenada yaşanan politik gerilimler soruşturmaların aksatılmasına ve hatta bazı durumlarda davaların kapatılmasına neden olmaktır. Bu kapsamda çok sayıda paydaşın dahil olduğu uluslararası anlaşmaların önemi her geçen gün artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Convention on Cybercrime which has completely focused on fighting against cybercrimes with more parties compared to the other international initiatives has been prepared with the special contributions of several countries and expert groups and it is also going to celebrate its 20th anniversary in 2021. In addition to that, with the changing crime trends works of the Experts Group, which consists of representatives of stakeholders, it maintains its existence as an agreement that lives in periods. The history of internet crimes in other words cybercrimes dates back to the invention of the internet. The advantages of the virtual environment of the internet such as being able to anonym or can reaching out to any part of the world without any extra endeavor, have been misused by criminals. In addition, the delusion of criminals, like staying anonymous causes raising devastating effects of cybercrimes. Almost free unlimited and instant communication/interaction offered by multinational service providers to their users, combined with the anonymity advantage of individuals, leads to an increase in crimes on these platforms. The importance of digital evidence to prevent crime before it happens or finding the real actors after the crime occurred increases and this situation makes the countries dependent on each other. While for service providers, having a secure platform becomes important, for states, protecting their citizens, ensuring national security and preventing economic loss caused by online crimes become important. Also on the one hand, while the need of collecting electronic evidence obliges these companies and expert police units to work harmoniously, on the other hand, the political problems in the international arena cause a serious slowdown of investigations. Even in some instances, these problems cause rescission of the cases. In this context, the importance of international agreements concluded by a wide range of parties becomes important each passing day.