Türk kültüründe tufan ve tufan ile ilgili anlatılar
Catastrophes and catastrophic narratives in the Turkish culture master of arts thesis
- Tez No: 274354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tufan, Mit, Din, Nevruz, Catastrophe, Water, Myth, Religion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Tezimizde Türk kültüründeki tufan olayı ve bu olay çevresinde oluşturulmuş tufan anlatıları incelenmiştir. Çalışmamızda pek çok kültürde benzer şekilde rastladığımız tufan anlatılarının Türk kültüründeki izlerini bütün boyutlarıyla ele almak; kültürümüz içerisinde dağınık halde bulunan tufanla ilgili malzemeleri toparlayarak incelemek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışmamızın Giriş kısmında dünya mitolojisinde karşımıza çıkan tufan mitleri ele alınarak bu mitlerin benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmuştur. Birinci bölümde, semavi dinlerde yazdığı şekliyle tufan olayı ve onunla ilişkili konular tespit edilerek incelenmiş, üç büyük kutsal kitaptaki anlatılar değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise Türk kültüründe karşımıza çıkan bütün tufan anlatıları verilerek, tufan anlatılarının halk arasındaki ve edebiyatımızdaki yansımaları üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde tufan olayının temel maddesini oluşturan su ve suyun kültür tarihimizdeki yeri, su kültü bağlamında örneklerle incelenmiştir. Dördüncü bölümde, tufan olayı ile ilişkisi bulunan nevruz ve aşure değerleri üzerinde durulmuş olup, bu kavramların tufanla bağlantısı ortaya konulmuştur. Sonuç olarak tüm kültürlerde yer alan tufanın, Türk kültüründe de mitlerden dini inanışlara, edebiyattan sanata pek çok alana yansıdığı ve köklü bir kültüre sahip Türk milleti için önemli değer yargılarından biri olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at elaborating the catastrophic events in the Turkish culture, including the catastrophic narratives developed within the framework of such events. In this context, it has been tried to handle and study in all dimensions the traces and reflections of such events and narratives on the Turkish culture by means of gathering a number of diffusive materials on catastrophes. Hence, the catastrophic myths in the world mythology are delineated with any similarities and differences in the introduction of this study. At the first chapter, the catastrophic events, including any consequences thereof, as characterized in the celestial religions are determined and studied, so that the narratives in the three holy books are evaluated. The second chapter includes all the big catastrophic narratives in the Turkish culture, and is focused on the reflections of such catastrophic narratives among the people and on the literature. The water that is the basic element of such catastrophic events, and its place in our cultural history, are elaborated on the water cult in the third chapter. The fourth chapter focuses on the Nowruz and Asurah values in direct relation with the catastrophic event In conclusion, it is thought that the catastrophe taking place in all the cultures is reflected on many fields from myths to religious thoughts, from literature to arts, even in the Turkish culture, and constitutes an important asset for the Turkish nation.