Yükseköğretimde öğrenci disiplin suç ve cezaları (Türkiye-İngiltere-A.B.D. örnekleri ve karşılaştırması)
Disciplinary crimes and penalties in higher education (Turkey-England-the USA models and their comparison and contrast)
- Tez No: 274364
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN AKYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
- Anahtar Kelimeler: Disiplin Suç ve Cezaları, Disiplin Hukuku, Ceza Hukuku, Akademik Suçlar -Akademik Olmayan Suçlar, Disciplinary Crimes and Punishment, Disciplinary Law, Punishment Law, Academic ? Non Academic Crimes, Student Misconduct
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez çalısmasında, Yüksekögretim Kurumları Ögrenci Disiplin Yönetmeligi incelenip degerlendirilmis, yüksekögretimde disiplin yönetmelik ve düzenlemelerinin degisim trendi yorumlanmıs, ardından İngiltere ve Amerika'dan birer üniversitenin disiplin yönetmeligi ile karsılastırılmıstır. Önce Cumhuriyet'ten günümüze Yüksekögretim sisteminde meydana gelen temel degisiklikler, çıkarılan kanunlar ele alınmıs ve disiplin, suç ve ceza kavramları açıklanmıstır. Sonrasında, Cumhuriyet'ten günümüze Yüksekögretimi ilgilendiren kanunların ögrenci disiplinine iliskin hükümleri ve bu hükümlerde belirtilen disiplin yönetmelikleri ele alınmıstır. Bu açıklamalar ısıgında, yürürlükteki YÖKÖDY, daha önce çıkarılan yürüklükteki yönetmelik ve önceki uygulanan yönetmelik karsılastırılarak mevcut yönetmeligin baskıcı ve katı bir yapıya sahip oldugu ortaya konmustur. Ayrıca Oxford ve North Carolina Devlet üniversitelerinde uygulanan disiplin yönetmeliklerinde tanımlanan disiplin suç ve cezalarına da yer verilerek bunlar YÖKÖDY ile karsılastırılması yaplmıstır. Yapılan karsılastırma sonucunda içerik bakımından disiplin suç ve cezalarında önemli farklılıklar oldugu belirtilmistir. Bu bakımdan mevcut yönetmelik, tanımlanan ögrenci disiplin suç ve cezaları bakımından önemli degisikliklere ihtiyaç duymaktadır. Çalısmanın sonuç bölümünde belirtilen degisiklik ihtiyacı vurgulanarak yapılabilecek degisime iliskin önerilere yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we examine Higher Education Code of Student Conduct and analyze Higher Education Rules and Regulations and their changing trends. In the light of these analyses we compare and contrast our current Code of Student Conduct with Oxford and North Carolina State Universities Codes. First, we explain basic changes in Higher Education system from Foundation of Republic to today, Statutes, and the concepts of discipline, crime and punishment. Then we indicate the Statutes related with Higher Education system from Foundation of Republic to today, and their related articles with Student Conduct. After these explanations we compare and contrast the current Code and the previous one, and we state their similarities and differences in term of disciplinary crimes and punishment. So, we reveal that current Code is stricter. Additionally, we state disciplinary crimes and punishment in the Codes of Oxford and North Carolina State Universities, and then we compare and contrast them with our Higher Education Code of Student Conduct. Consequently, we conclude that or current Code of Student Conduct needs to be changed in terms of stated crimes and punishment; different kinds of punishment can be added, and definitions of crimes can be widened and also academic crimes can be detailed.