İlköğretim 8 sınıf fen bilgisi dersinde kalıtım ünitesinin işlenmesinde işbirlikli öğrenme yönteminin öğrenci başarısına ve kalıcılığına etkisi
The effect of cooperative learning method on the success of the student and the permanence of the knowledge in teaching of genetics unit during science lesson in 8th grade of primary school
- Tez No: 274439
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, Öğrenci Başarısı, Kalıcılık
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ilköğretim 8. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi kapsamında yer alan Kalıtım ünitesi konuların İşbirlikli öğrenme yöntemiyle işlenmesinin öğrenci başarısına ve kalıcılığına etkisini tespit etmektir.Araştırmada ön test son test kontrol gruplu deneysel desen uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini ve örneklemini 2010-2011 öğretim yılında Ankara Etimesgut İlçesinde bulunan Dumlupınar İlköğretim Okulu 8. Sınıfta okuyan 76 öğrenciden oluşmaktadır. Dumlupınar İlköğretim Okulu 8/A sınıfı deney grubu, 8/B sınıfı ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir.Çalışmada araştırmacı tarafından hazırlanmış 25 çoktan seçmeli sorudan oluşan başarı testi, araştırma verilerini elde etmek amacı ile deney ve kontrol grubuna ön test, son test ve izleme testi olarak uygulanmıştır. Ön test, son test ve izleme testlerinin sonuçlarının değerlendirilmesinde bağımsız örneklemler için t-testi ve tek yönlü ANOVA (F testi) kullanılmıştır ve eğitim bilimleri için istatistiksel Paket ( SPSS 17.0 for Windows) programından faydalanılmıştır. Deney grubuna işbirlikli öğrenme yöntemi, kontrol grubuna ise geleneksel öğrenme yöntemi kullanılmıştır.Elde edilen verilerin analizinde, İlköğretim 8.Sınıf Fen ve Teknoloji kalıtım ünitesi konularının işlenmesinde kullanılan İşbirlikli Öğrenme yönteminin Geleneksel öğrenme yöntemine göre başarıyı artırmada daha etkili olduğuna ulaşılmıştır. Ayrıca İşbirlikli öğrenme yöntemi ile de bilgilerin daha kalıcı olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to argue the affect of subjects of heredity unit, taking part in primary education 8th grade science lesson, taught through the cooperative teaching method on the successes and permanence of the learners.The technique including the initial and the final tests were applied throughout the research. The environment and exemplification of the research were 76 8th grade students from Dumlupınar Primary School located in Etimesgut province of Ankara. The 8/A students were experiment group and the 8/B students were the control group.The success test made up of 25 questions and prepared by the researcher was applied as the initial, final and the observation tests to both experiment and the control group. The t-test and the one way ANOVA (the f-test) was used in the evaluation of the results of the initial, final and observation tests to have independent samples and the statistical package (SPSS 17.0 for Windows) program was used for the education sciences test. The method of the experiment group was cooperative learning whereas the explanation was the control group?s method.The cooperative learning method was proved to better to improve the success than the traditional methods in the teaching process of the subjects of heredity unit in 8th grades of primary schools. In addition the knowledge learned through the cooperative method was seen to be more permanent.The key words: The cooperative learning method, student success, permanence