Bilim tarihi ve felsefesi öğretim metodunun fen bilimlerine ilişkin tutum ve motivasyon üzerine etkisi
The effect of science history and philosophy supported teaching method on attitude and motivation towards science and technologh
- Tez No: 350208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN USTA, PROF. DR. SEDAT YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim Tarihi ve Felsefesi, Fen ve Teknoloji, Fen Öğrenimine Yönelik Motivasyon, Bilimsel Tutum, Science history and philosophy, science and technology, motivation towards science education, scientific attitude
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen ve Teknoloji dersinin Bilim Tarihi ve Felsefesi metodu ile desteklenmiş öğretiminin, geleneksel öğretime göre öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine yönelik motivasyonlarına ve bilimsel tutumlarına olan etkilerini ortaya koymaktır. Araştırma, deneysel bir çalışma olup, ön-test son-test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmaya 2012-2013 Eğitim- Öğretim Tokat ili, Pazar ilçesi Osman Gazi Ortaokulu ve Şehit Hüseyin Kocabaş Ortaokulu?nda öğrenim gören 27?si deney ve 20?si kontrol grubu olmak üzere toplam 47 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın uygulaması 8. sınıf Fen ve Teknoloji dersi ?Hücre Bölünmesi ve Kalıtım? ünitesi ile `Kuvvet ve Hareket? ünitesi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada deney grubundaki öğrencilere Bilim Tarihi ve Felsefesi metodu ile desteklenmiş öğretim yapılırken, kontrol grubundaki öğrencilere geleneksel öğretim yöntemleri kullanılarak öğretim yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, uygulama öncesi ve sonrasında, 40 maddeden oluşan Moore ve Foy (1997) tarafından geliştirilen Demirbaş ve Yağbasan (2006) tarafından Türkçe`ye uyarlanan `Bilimsel Tutum Ölçeği? ve 33 maddeden oluşan Tuan, Chin & Shieh tarafından 2005 yılında geliştirilen Yılmaz ve Huyugüzel-Çavaş (2007) tarafından Türkçe ?ye uyarlanan `Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği? ile uygulanmıştır. Araştırma öncesinde, deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin Fen öğrenmeye yönelik motivasyonlarında ve bilimsel tutumlarında, anlamlı farklılık bulunmamıştır. Toplanan nicel veriler, SPSS15 istatistik paket programında bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi analizi ile değerlendirilmiştir. Deney grubu öğrencilerinin, ön-test ile son-test puanlarındaki değişim Microsoft Excel 2010 programı yardımıyla grafiklerle görselleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde elde edilen bulgulara göre; Fen ve Teknoloji dersinin, bu çalışmayla sınırlı ünitelerinin öğretiminde, Bilim Tarihi ve Felsefesi Metodunu kullanmanın öğrencilerin fen öğrenimine yönelik motivasyonlarında ve bilimsel tutumlarında anlamlı bir fark yarattığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the effects of science history and philosophy supported teaching method on the students` motivation towards the Science and Technology course, and their scientific attitude. This research is an experimental work and conducted by using pre/post-test control group research model. The research was conducted on the students attended to the education institutions of Osman Gazi Ortaokulu and Şehit Hüseyin Kocabaş Ortaokulu in Pazar province in Tokat on 2012-2013 semesters. Totally 47 students, 27 in experimental group, 20 in control group participated to the research. This research was implemented on the chapters of ?Cell Division and Heritage? and ?Force and Act? in the 8th grade Science and Technology class. The student in experimental group was taught using the method supported with Science History and Philosophy, but the conventional teaching method was used for the control group. In the research, data were collected before and after the experiments using the ?Scientific Attitude Measure? that is composed of 40 elements, developed by Moore & Foy (1997) and translated to Turkish by Demirbaş & Yağbasan (2006) and ?Motivation Measure for Science and Technology Class? composed of 33 elements, developed by Tuan, Chin & Shieh (2005) and translated to Turkish by Yılmaz & Huyugüzel-Çavaş (2007). Before the experiment, there was no crucial difference between the students` motivation towards Science and Technology course and scientific attitude in experimental and control group. The collected quantitative data was analyzed with t-test using SPSS15 statistical packet program for dependent and independent groups. The difference between pre-test and post-test scores of experimental group students was visualized by the graphics using Microsoft Excel 2010 program. At the end of the all analysis, it is observed that the use of Science History and Philosophy provides a crucial development on the students` motivation towards Science and Technology course and scientific attitude for the studied chapters.