Teknolojinin fotografta yaratmış olduğu görsel dönüşüm
The visiual transformation of photography cause by techonology
  1. Tez No: 274460
  2. Yazar: COŞAR KULAKSIZ
  3. Danışmanlar: PROF. AHMER ÖNER GEZGİN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, dijital, rayogram, fotogram, photoshop, tilt-shift, güncel, strobescope, fotomontaj, renkli kızılötesi, Technology, digital, rayogram, fotogram, photoshop, tilt-shift, contemporary, strobescope, combined printing, color infrared
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Fotografın keşfinden itibaren fotografik anlatım biçimleri de gelişmeye başlamıştır. Entellektüel gelişimin yanısıra fotografta teknolojik gelişim, icra eden sanatçının uslup, anlatım ve içerik şekillenmesinde çok büyük rol oynamıştır.Önceleri fotografın kağıt üzerine basılabilmesi sonucunda Laszlo Moholy Nagy veya Man Ray gibi fotografçılar objeleri agrandizörün tablası üzerinde doğrudan fotograf kağıdı üzerine koyma suretiyle pozlayarak yeni ve farklı bir fotografik anlatım biçimi gerçekleştirmişlerdir.Robert Frank, leica format, kompakt bir makineyi kullanmış olmanın rahatlığı sayesinde 1950'li yıllara kadar yapılamamış olan bir foto-belgesel çalışmaya imza atmıştır. ?Americans? serisi 2. Dünya Savaşı sonrası Amerika'sının çıplak gerçeğini insanlığa anlatmasının başarısı Frank'in bu kompakt fotograf makinesi ile çekim yapabilmesinin sonucudur.1970'li yıllarda üretilen yeni nesil lensler sayesinde (ve bundan önceki dönemde TTL ? Through The Lens) mercekten ölçüm yapabilen SLR (Single Lens Reflexive) makinelere yeni jenarasyon Tilt-Shift (selective focus) lensler sayesinde minyatür sanatını andıran ve bize inanılmaz alan derinliği sağlatan fotograflar üretilmiştir.2000'li yıllar dijital devrim olarak tarihte yerini alırken, fotograf sadece çekim anlamında değil çektikten sonra da görüntüyü işleme ve üretme anlamında da yeni bir ufuğa doğru ilerlemeye başlamıştır. Böylece önceden hiç varolamayacak bazı sanatsal içerik, yaklaşım ve anlatımlar mümkün olmuş ve yeni fotografik alanlar meydana gelmiştir.Bu tez çalışmasında özellikle içinde bulunduğumuz dijital çağın gereklerini yerini getirerek olabildiğince yalın ve anlaşılır bir dil ile kendi yapmak istediğim sanat türünü ve bunun teknoloji ile olan ilişkisini anlatıyorum. Başkalarına olduğu kadar teknolojik imkanlar bana fotografik anlamda yeni ve özgün ifade yollarını açmıştır. Bu araştırmalar sonucunda kendime özgü renkli kızılötesi fotograflar üretmeyi başardım
Özet (Çeviri)
With the invention of the photography, photographic expressin styles began to develop. Besides its intellectual progress, with the help of technological advances, photography has shaped the content and the expression way of the artist. In early times, the success to enlarge photos on papers, photographers such as Laszlo Moholy Nagy or Man Ray used real objects and expose them directly on enlargers onto photographic papers to create fotograms or rayograms.With the help of a practical and compact professional camera invention, Robert Frank?s was able to produce maybe the first ever photo-documentary work. He shot the pictures of real, ordinary Americans after the World War 2 era and publish that as a book. New lenses were developed in 1970?s. With the help of TTL SLR cameras new lenses were more capable of capturing sharper and different images such as Tilt-Shift lenses with which a photographer can use selective focus to create miniatur-like images with a super natural field of depth.The years of 2000?s are taking their places in history as the digital revolution. The photography was sailing away to new horizons not only in photography taking process but also in the field of creating images with the help of new digital instruments. Therefore, new forms of artistic content, approaches and expressions became possible and new photographic fields took place.In this thesis work, I specifically comply with the requirements of new digital era and try to explain what I try to do as photographic art and its relation to technology with a simple language. Technological advances has given opened me new and unique ways to express myself artistically.