A distributed air-time fair mac for multi-rate IEEE 802.11 networks using multiple distributed coordination functions
Çoklu hız oranlı IEEE 802.11 ağlarında çoklu dağıtılmış koordinasyon fonksiyonu (DKF) kullanarak kanal yayın sürelerini eşitlemek
- Tez No: 275049
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAİL AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: IEEE 802.11 Dağıtılmış Koordinasyon Fonksiyonu (DKF) Çoklu Erişim Kontrol (ÇEK), kanal yayın süresi eşitliği, çoklu hız oranlı kablosuz ağ, performans anormalliği, IEEE 802.11 Distributed Coordination Function (DCF) MAC, air-time fairness, multi-rate wireless network, performance anomaly
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çoklu hız oranlı IEEE 802.11 ağlarında, bilinen IEEE 802.11 Dağıtılmış Koordinasyon Fonksiyonu (DKF) Çoklu Erişim Kontrol (ÇEK) mekanizması en büyük ve en küçük iş/zaman oranının eşitliğini ve birden fazla kullanıcılı senaryolarda eşit kanal erişim sayısını, kanal yayın sürelerini eşitleyemeden sağlamaktadır. Buna bağlı olarak, diğerlerine göre daha kötü kanalları kullanan ya da gönderilecek paket uzunlukları daha fazla olan kullanıcılar, diğer kullanıcılara göre ciddi anlamda kanalı daha fazla işgal etmekte ve bunun sonucunda da daha iyi kanalı kullanan veya daha kısa paketlere sahip olan kullanıcıların iş/zaman oranı düşmektedir. Bu olay literatürde, performans anormalliği problemi olarak tanımlanmıştır. Bu tezde, dağıtılmış, kanal yayın sürelerini eşitleyerek performans anormalliği problemini çözen ve klasik IEEE 802.11 DKF ÇEKinde bir değişiklik yapılmasını gerektirmeyen yeni bir algoritma sunmaktayız. Sunulan algoritmada sistemdeki her kullanıcı, birden fazla klasik IEEE 802.11 DKF geri sayma algoritması ? kaç tane algoritma kullanılacağı her kullanıcı tarafından, diğer kullanıcılardan bağımsız bir şekilde, sadece paket uzunluğu ve kanal erişim hızı gibi yerel bilgiler ışığında hesaplanmaktadır ? çalıştırmaktadır. Bütün analitik ve simülasyon tabanlı sonuçlar, önerilen bu dağıtılmış kanal yayın sürelerini eşitleyen algoritmanın verimliliğinin doğruluğunu ispatlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In a multi-rate IEEE 802.11 network, the conventional Distributed Coordination Function (DCF) Medium Access Control (MAC) aims to ensure max-min throughput fairness and equal channel access in scenarios with multiple nodes, while failing to satisfy air-time fairness. Consequently, nodes that have relatively poor channels or longer packets to transmit invade the channel substantially more than others, hence decreasing the throughput of nodes which have better channels or shorter packets. This phenomenon is known as the performance anomaly problem in the existing literature. In this thesis, we propose a novel distributed air-time fair algorithm to cope with the performance anomaly problem without having to change the conventional IEEE 802.11 DCF MAC. In the proposed algorithm, each node in the system runs multiple instances of the conventional IEEE 802.11 DCF back-off algorithm where the number of instances for the particular node is calculated independently from other nodes using only local information such as packet lengths and transmission rates. Both analytical and simulation-based results are provided to validate the effectiveness of the distributed air-time fair algorithm we propose.