Kentsel dönüşüm uygulamalarında çok amaçlı yaklaşım, İnegöl kenti örneği
Multifactoral approach to urban regeneration projects, Inegöl city example
- Tez No: 275142
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞABAN İNAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Dönüşümün Boyutları, Kentsel Dönüşüme Çok Amaçlı Yaklaşım Tekniği ve Etki Değerleri, Urban Regeneration, Dimensions of Urban Regeneration, Multifactoral Approach to Urban Regeneration and İmpact Points
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Kentsel alanlar ekonomik, sosyal, kültürel, fiziksel ve politik nedenlerle etkilenerek değişmektedir. Bu değişikliğin olumlu olması için bir modele ihtiyaç duyulmaktadır. Kentsel dönüşüm uygulamaları bu değişikliğin pozitif etkilere sahip olması için sistematik bir model niteliğindedir. Bu model kentsel alanların değişimi için stratejik kararlar sağlamak üzere geliştirilmelidir. Bunun için öncelikle, kentsel alanlardaki sorunlar tanımlanmalı ve bir model yardımıyla çözümler üretilmelidir. Bu tezde, kentsel alanlar için kalıcı, kaliteli ve yaşanabilir çözümler sunan kentsel dönüşüm model arayışı sunulmaktadır.Bu çalışmanın amacı, ilgili literatürün taranması yoluyla örneklerin tespiti ve irdelenmesidir. Tezin teorik kısmı yedi bölümden oluşmaktadır. Tez konusu ilk üç bölümde açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde, çalışmanın ana vurgusu olan ?kentsel dönüşümün kapsamı? geniş bir şekilde ele alınmıştır. Beşinci bölümde, Türkiye ve dünyadaki kentsel dönüşümün süreci ve gereksinimleri anlatılmıştır. Ayrıca kentsel dönüşümün başarısı, stratejileri, sorunları ve (sosyal, ekonomik, hukuksal, planlama, vb.) boyutları detaylı olarak incelenmiştir. Altıncı bölümde, kentsel dönüşümün proje adımları (kentsel dönüşüm alanının belirlenmesi, hazırlık aşaması ve uygulama aşaması) tanımlanmıştır.Çalışmanın yedinci bölümünde, ekonomik, yönetimsel, yasal, sosyal, kültürel boyutlarını içeren bir çözüm tablosu (kentsel dönüşüme çok amaçlı yaklaşım) oluşturulmuştur. Bu tablo kentsel dönüşümün tüm boyutları için bir etki puanlaması sağlamaktadır. Bu bölümden sonra Türkiye ve dünyadaki kentsel dönüşüm uygulamaları içinden on beş örnek, etki değerleri ile çözüm tablosu üzerinde incelenmiştir.Sekizinci bölümde, Bursa İli, İnegöl İlçesi yerleşiminde çok amaçlı kentsel dönüşüm yaklaşımı incelenmiştir. İlk olarak Bursa ve İnegöl'ün demografik, ekonomik, fiziksel ve sosyal yapısı analiz edilmiş ve birbirleriyle ilişkilendirilmiştir. Daha sonra araştırma ve ölçme metotları kullanılarak kentsel dönüşümün doğrudan etkileyeceği alanda yaşayanların sorunları ve beklentileri tanımlanmıştır. İnegöl kentsel dönüşüm alanı kentsel dönüşüme çok amaçlı yaklaşım altında on beş kentsel dönüşüm uygulaması dikkate alınarak değerlendirilmiş ve seçilen bölgede kentsel dönüşüme gerek olup olmadığı saptanmıştır. Sonuçta, İnegöl örneğinde yapılacak bir kentsel dönüşüm projesinde ne olması gerektiği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Urban areas are changing due to economical, social, cultural, physical and political reasons. In order to make use of this change there is a need of a model. Urban regeneration projects can be a systematic model for this change which has a positive impact. The model to be developed should provide strategic decisions for changing urban areas. So firstly, it should determine problems (economical, social, physical, vb.) which has been urban areas and produce solutions with a model. This thesis demonstrates searching urban regeneration models which provide permanent, qualitative, and livable solutions for urban areas.The aim of the study is to determine and analyze examples by investigating the related to literature. The theoretical part of the thesis consists of seven chapter. The subject of the thesis is explained in the first three chapters. In the fourth chapter, ?urban regeneration concept? has been discussed extensively. In the fifth chapter, urban regeneration experiences in Turkey and the world have been explained with urban regeneration reasons and process. The performance, strategies, problems and dimensions of the urban regeneration (economic, social, forensic, planning...), have also been examined in detail. In the sixth chapter of the thesis, urban regeneration project steps (deciding the urban regeneration area, preparing, processing and practicing process) have been determined.In the seventh chapter of the thesis, a solution table (multifactorial approach to urban regeneration) is prepared which covers economical, administrative, legal, social, cultural extents. This table provides an impact point for all extents which urban regeneration has. After this part, fifteen examples of urban regeneration experiences in Turkey and the world have been investigated in the solution table with impact points.In the eighth chapter of the thesis, the multifactoral approach of urban regeneration has been studied in Inegöl. In this chapter, initially, Bursa and Inegol?s demographic, economic, physical and social structure was analyzed and associated with each other. And then by considering the research and survey methods, the problems and demands of the users in the district, who will be directly affected by the urban regeneration, have been determined. Inegol urban regeneration district was investigated under multifactoral urban regeneration by considering the fifteen urban regeneration projects and used for finding out the necessities for urban regeneration in the district. Finally, what should be done necessary in an urban regeneration project, in Inegol was explained