Bulanık TOPSİS metodu ile Türk Şeker Fabrikaları'nın performansının değerlendirilmesi
Performance evaluation of Turkish Sugar Factories by fuzzy TOPSIS method
- Tez No: 275169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÇUNKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İşletme, Economics, Industrial and Industrial Engineering, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, TOPSİS, Bulanık TOPSIS, Multiple criteria decision-making, TOPSİS, Fuzzy-TOPSİS
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Sistemleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı, şeker fabrikalarının performansını Mali Tablolarındaki bilgileri esas alınarak Bulanık TOPSİS yöntemiyle değerlendirilmesidir. Bu amaçla ilk olarak değerlendirmede kullanılacak karar kriterleri belirlenmiş, sonra aday fabrikalardan veriler toplanmıştır. Bu veriler doğrultusunda karar kriterleri ve bu karar kriterlerine göre 9 fabrika, konusunda tecrübeli 9 uzman tarafından dilsel değişkenler yardımıyla tanımlanmıştır. Elde edilen veriler, bulanık üçlü sayı sistemine dönüştürülmüş ve Bulanık TOPSİS yöntemi uygulanmıştır. Şeker Fabrikaları hesaplanan yakınlık katsayılarına göre en iyiden en kötüye doğru sıralanmıştır. Bu işlem 2006, 2007 ve 2008 yılları için ayrı ayrı yapılmıştır. Sonuç olarak Çok Kriterli Karar Verme tekniklerinden Bulanık TOPSİS yöntemi kullanılarak doğru ve etkin bir grup değerlendirme kararı oluşturulabilmiştir. Ayrıca Bulanık TOPSİS yönteminin diğer endüstri kuruluşlarının performanslarının değerlendirilmesinde uygun bir araç olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the performance of sugar refineries as means of Fuzzy- TOPSİS method by basing on the information on the financial table.To this end, firstly the decision criteria to be used for evaluation stage were determined, then data were collected from candidate factories. In the direction of these data the decision criteria and nine factories are evaluated according to these decision criteria with the help of linguistic variables by nine experts who are old hand of their subject.The acquired data are converted into Fuzzy- triple number system and Fuzzy- TOPSİS method is used. Sugar Refineries are arranged from the best to the worst according to the calculated closeness coefficients. This procedure is carried out for the years 2006, 2007 and 2008 one by one. Consequently it could be created a correct and effectual group evaluating decision by using the fuzzy TOPSİS method from Multiple criteria decision-making. Otherwise it can be said that the fuzzy TOPSİS method is a suitable organ in the evaluation of performances of other industrial shops.