Trabzon hurmalarında hasat sonrası bazı uygulamalarla Alternaria alternata (FR) Keissl çürüklüğünün engellenmesi üzerine araştırmalar
Studies on preventation of Alternaria alternata (FR) Keissl. on persimmon fruit by some postharvest treatments
- Tez No: 276196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN KINAY TEKSÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Trabzon hurması, Alternaria alternata, hasat sonrası, fungisitler, sıcak su, sodyum bikarbonat, Persimmon, Alternaria alternate, postharvest, fungicides, hot water, sodium bicarbonate
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Trabzon hurması meyvelerinde siyah çürüklüğe neden olan Alternaria alternata, hasat sonrası ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Hasat sonrası A. alternata' ya karşı ruhsatlı bir fungisit bulunmamaktadır. Bu nedenle etmenin kontrolünde etkili olabilecek fungisitlerle birlikte yeni yaklaşımlara gereksinim duyulmaktadır. Çalışmamızda, Bademli / Ödemiş / İzmir, Kuşadası / Davutlar, Kemalpaşa, Alaşehir' de bulunan bahçelerden ve farklı yerde bulunan büyük market ve pazarlardan infekteli Trabzon hurması meyvelerinden 40 A.alternata izolatı elde edilmiş ve bunlar içerisinden 32 izolat, fungisitlere karşı testlenmişlerdir. Klasik hasat sonrası fungisitlerinden imazalil, prochloraz ve iprodione ile yeni nesil fungisitlerden boscalid, fludioxonil, cyprodinil ve strobilurinler grubu fungisitler içerisinde yer alan azoxystrobin, strobilurinlerle karışım halinde bulunan fungisitler, boscalid 25,2 + pyraclostrobin 12,8, kresoxim-methyl 55 + boscalid 5 ve boscalid 26,7 + pyraclostrobin 6,7, metiram 55 + pyraclostrobin 5 ve pyraclostrobin 4 + dithianon 12 in vitro koşullarda farklı dozlarda etmene karşı denemeye alınmıştır. İzolatların % 84,37' sinde cyprodinil, % 90,62' sinde fludioxonil, % 81,25' inde prochloraz yüksek, % 96,87' sinde iprodione' ve % 59,37' sinde imazalil, orta derecede etkili olurken, izolatların büyük bir bölümünde azoxystrobin ve boscalid, düşük derecede etkili olmuştur. Karışım halindeki fungisitlerden boscalid 25,2 + pyraclostrobin 12,8, diğer karışım halinde bulunan fungisitlere oranla daha etkili olduğu görülmüştür. İn vivo koşullarda yapılan meyve testlerinde, prochloraz ve azoxystrobin orta derecede etkili olurken, sıcak su tek başına (50 °C ve 52 °C) ve sıcak suyun fungisitin düşük dozlarıyla kombinasyon halinde uygulanması hastalık gelişimi üzerinde en etkili yöntem olduğu gözlenmiştir. Sıcak suyun (50 °C, 52 °C, 55 °C, 60 °C) A. alternata' nın spor ve koloni gelişimi üzerine olan etkilerine bakıldığı çalışmalarda, sıcaklık artışıyla orantılı olarak azalışlar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Alternaria alternata causing by black rot in persimmon fruit is caused economic losses after harvest. There is no registered fungicide against A. alternata at postharvest stage. Because of these factors, the new approaches with fungicides are needed in the control of pathogen. In the study, 40 A.alternata isolates were obtained from infected persimmon fruit from the gardens in Bademli / Ödemiş / İzmir, Kuşadası / Davutlar, Kemalpaşa, Alaşehir and various locations in large markets and the fungicides tests have been done against them. Among the conventional post-harvest fungicides imazalil, prochloraz and iprodione and the new generation fungicides boscalid, fludioxonil, cyprodinil and strobilurinler group fungicides contained in azoxystrobin, strobilurinlerle mixture contained fungicides, boscalid 25.2 + pyraclostrobin 12.8, kresoxim-methyl 55 + boscalid 5 boscalid 26,7 + pyraclostrobin 6,7, metiram 55 + pyraclostrobin 5 and pyraclostrobin 4 + dithianon 12 were tested at different doses in vitro against to pathogen. The isolates of 84.37 % to cyprodinil, 90.62 % to fludioxonil,% 81.25 to prochloraz are sensitive, isolates of 96.87 % to iprodione and 59.37 % to imazalil are moderately sensitive, while the majority of isolates were developed even in high doses of azoxystrobin and boscalid. The fungicide in mixture, pyraclostrobin 12.8 + boscalid 25.2 was more effective than the other mixture fungicides. In vivo fruit test, it was observed that prochloraz and azoxystrobin moderately effective, while the hot water alone (50 ° C and 52 ° C) and hot water with low-dose fungicide combination was the most treatment on the disease development. In the studies of the effect hot water (50 ° C and 52 ° C and 55 ° C and 60° C) on colony formation and spore germination of A. alternata, it was detected that colony formation and spore germination was decreased in proportion to increasing temperature.