Ankara Türk Ocağı (kuruluşu ve faaliyetleri)
Ankara Türk Ocağı (establishment and activities)
- Tez No: 277065
 - Danışmanlar: PROF. DR. HALE ŞIVGIN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
 - Anahtar Kelimeler: Turkism, Ankara, Nationalism, Turkish, Furnace
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
 - Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 273
Özet
Türk milliyetçiliği; İslam ümmetçiliğinden çok milletli Osmanlıcılığa, oradan İslamcılığa ve nihayet Türk milliyetçiliği ve vatanperverliği şeklinde bir gelişme göstermiştir. Bu hareket Osmanlı Devleti'nin çeşitli din ve milliyetlerden meydana gelen kozmopolit yapısı içinde bir tepki ve kendini bulma akımı olarak doğmuş ve daha ziyade Türkçülük olarak adlandırılmıştır. Dolayısı ile yakın dönem düşünce tarihimizde modern manası ile millet fikrinin ortaya çıkması ve bu fikre dayalı olarak gelişen milliyetçilik, Türkçülük hareketinin doğuşuna bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Türk Ocakları 25 Mart 1912 yılında, devletin fevkalade büyük iç ve dış badirelerle karşı karşıya bulunduğu bir dönemde, 190 askeri tıbbiye öğrencisinin teşvik ve teşebbüsü ile dönemin önde gelen aydınlarından Mehmet Emin Yurdakul, Fuat Sabit, Ahmet Ağaoğlu ve Yusuf Akçura tarafından kurulmuştur. Türk Ocakları'nın kuruluşundan itibaren temel çalışma alanı, milli kültürümüzle ilgili konulardır. Bunların araştırıldığı, incelendiği, tarihteki yerlerini, tesir ve uygulamalarının ele alındığı fikri ve kültürel faaliyetler, kitap, broşür ve dergi şeklindeki çeşitli yayınlar Türk Ocakları'nı geleneksel çalışma tarzını oluşturur. Türk Ocakları'nı 1912 tarihli ilk tüzüğünde `Türk Ocağı zinhar siyasetle iştigal etmez' hükmü yer almıştır. Oluşturulmaya çalışılan milli mefkure hareketinin siyasi tesirlerle yozlaşabileceğinden, amaç ve hedeflerinden uzaklaşabileceğinden endişe duyan Türk Ocağı kurucuları, siyasi karışıklıkların dışında kalmayı ilke olarak benimsemişler, bunu ileriki dönemlerde de özenle sürdürmüşlerdir. Türk Ocakları'nın devrin şartları gereği temelde milli duygulardan kaynaklanan milliyetçilik fikrinin ?heyecan ve telkin? yoluyla uyandırmak ve canlı tutmak faaliyetlerinin odak noktasını oluşturmaktadır. Özellikle Ankara Türk Ocağı'nın yürüttüğü organize ve sistemli faaliyetler, ülkede milliyetçilik şuuruna sahip geniş bir kadro oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Nitekim, Türk Ocağı çevresindeki düşünce atmosferi içinde yetişen ve bu düşüncelerden etkilenen asker-sivil Türk aydınları Anadolu'daki milli mücadeleyi yürüten ve Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran kadroların önemli bir bölümünü oluşturmuştur. Sonuç olarak, Türk Ocakları'nın İmparatorluktan milli devlete geçiş dönemi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ve rejimin yerleşmesi safhasında önemli rol oynayan, yakın tarihimize damgasını vurmuş sosyal ve kültürel bir cemiyet olduğunu söylemek mümkündür.Anahtar sözcükler1. Türkçülük2. Ankara3. Milliyetçilik4. Türk5. Ocak
Özet (Çeviri)
Turkish nationalism is developed as an İslamic nationalism, then changed in to national ottomanism and at last turned in to the Turkish nationalism and patriotism. This event was born in Ottoman Empire?s cosmopolit structure as a name of Turkism. According to this idea today?s meaning of nation and nationalism has developed and depended on Turkism motion. Turkish furnaces were opened on 25th March 1912, it was a hard time for the government, with the help of the intellectuals such as, Mehmet Emin Yurdakul, Fuat Sabit, Ahmet Ağaoğlu and Yusuf Akcira.Turkish furnaceses basic working areas are our national culture and the other topics which are related to it. These topics are investigated, examined, checked for the place of the events in the history, affects and results, cultural events Books, brochures and magazines are creating the general working style of the Turkish furnaceses basic working areas. Turkish furnaces first rule is `Turkish furnaces are not related in the politics? (1912). When the intellectuals were creating the new national events, they tried to be stay out from the politics, which can give harm to the new event, and they kept this situation for a long time. Turkish furnaces has the aim of waking up the nationalism and keeping the nationalism alive in the community. Especially in Ankara Turkish furnaces systematic and organized events played a big role in creating a large staff. Turkish furnaces was the most important part of the Turkish Republic?s cadre, which has also done by the Turkish intellectuals during the national war. As a conclusion, Turkish furnaceses are passing from Empirement to national government, which is also playing an important role, is also a social and cultural community.