Sanatta gerçeklik ile fantazyanın plastik bir ifadesi olarak dipfaz
Deep-phase as a plastic expression of reality and phantasy in arts
- Tez No: 277170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LÜTFİ ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Gerçeklik, Fantazya, Dipfaz, Post modern, Reality, Phantasia, Unawareness
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Bölümü
- Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sanatta Gerçekliğin ne' liği çerçevesinde incelenen tezin amacı; gerçeklik ile fantazyanın plastik sanatlarda ele alınışına farklı bir bakış açısı kazandırmak ve ?yaratıcı birey? olabilmeyle birlikte oluşturulacak yeni sistemin tasarımı için ?ne yapa biliriz? in cevabını ?farkında-sızlık? çerçevesinde sorgulamaktır.Sanatta Gerçeklik İle Fantazyanın Plastik Bir İfadesi Olarak Dipfaz tez konusunu üç ana başlıkta inceleme, hem kapsam ve sınırlılık açısından hem de sanat yapıtlarının gerçeği ile dış dünya gerçeği diyalektiği açısından önem taşımaktadır. Buna göre; ilki;?dış gerçeklik?; ?sistem?/?sistemin sürekli değişen gerçekleri?, ikincisi ?Fantazya?; ?ben?/?ben'in evreleri?, üçüncü ve son olarak da ?Dipfaz?; ?yeni gerçeklik? `in toplumsal ve bireysel olarak iki şekildeki ifade ediş biçimi: ?akımlar? ve ?kendi plastik gerçekliğimiz? başlıkları altında incelenmiştir.Gerçeklik ile fantazyada çatışıp duran insanın algılama boyutuna bağlı oluşturduğu yeni gerçekliği ile dış dünya gerçeği arasındaki diyalektik ilişkinin bilinci içerisinde, gerçekliğin plastik sanatlara yansıması; evre, sistem, akım diyalektiği içeren bir bakış açısı ile hazırlanmıştır. Söz konusu tezde farklı literatür taraması yapıldığından, konu, hem üst bir perspektifle hem de bireysel bir perspektifle incelemeyi gerektirmiştir. Konunun daha kolay ifadesi için de araştırmada, tümevarım ve tümdengelim yöntemi kullanma zorunluluğu doğmuştur.Sanatta Gerçeklik İle Fantazyanın Plastik Bir İfadesi Olarak Dipfaz tez konusu başlığı altında bir durum tespiti ile birlikte; ?Bir kaos dönemine girmekteyiz ve bunu yeni bir sistemin kurulması izleyecek, muhalif hareketler bu geçişte kritik bir rol oynayacaktır.? O halde gerçekliği eleştirel ve ayık kafayla analiz etmekle ilgili entelektüel görevimizin bilinci içerisinde, bir varoluş felsefesi için; bireylerin her biri kendi rollünü oynarken, diğer disiplinlerle de ?senkronize? bir şekilde hareket etmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır. Aksi durum söz konusu olduğunda, birbiri arasına geçerek gittikçe giriftleşen disiplinler, bir süre sonra birbiri içinde erimeye başlayarak önce flulaşacak ve daha sonra muğlâklaşıp tam da sistemin istediği gibi Post modern sosyetenin ?vakit öldürme aracı? olarak işlevsizliğe kavuşacaktır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the Thesis through which ?What of Reality in Arts? is examined, is to develop a point of view for handling the reality and phantasia in plastic arts and to question the ?un-awareness? answer, against the ?what can we do?? question to design a new system with the ability ?to be a creative individual?.Deep-phase as a Plastic Expression of Reality and Phantasia in Arts is examining the subject of the thesis under three main topics and is crucial in terms of both scope-limitedness and dialect of reality of works of arts and outer world. Accordingly, first ?outer reality?; ?system? / ?system?s constantly changing realities?, secondly ?phantasia?; ?inner reality? / ?the phases of Me?, thirdly and finally expressing ?deep-phase?; ?new reality? under two socially and individually forms are examined under ?movements? and ?our own plastic reality" topics.It has been designed in a point of view which involves phase, system, movement dialect and their reflection with the awareness of dialectic relation between the new reality and outer world reality which the human, who struggles in reality and phantasia, develops dependent on his/her perception dimension. Since, different literature reviews were handled, the subject required to be examined with an uppermost and individual perspective. Inductive and deductive methods in the research emerged to express the subject more easily.?We are entering a period of chaos. This will be followed up by the constitution of a new system; counter actions will play an important role in this transition? is an expression of the Thesis topic; ?Deep-phase as a Plastic Expression of Reality and Phantasia in Arts?. It has been concluded that there is need to move synchronously with other disciplines while each and every individual play his/her own role for the existential philosophy with the awareness of our intellectual duty which is analyzing the reality with the critical and sober mind. Otherwise the disciplines which become inextricable between each other will begin to melt down; firstly blurring, then obscuring and become functionless as ?the time killing tool? of the Post-modern society at the end exactly demanded by the system.