Türkiye'nin milli güvenliği ve Avrupa Birliği
National security of Turkey and European Union
  1. Tez No: 277201
  2. Yazar: BÜLENT ULAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HAZIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Avrasya, AB üyeliği, Güç, Güvenlik, Jeopolitik, Eurasia, EU Membership, Power, Security, Geopolitics
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Sovyetler Birliğinin dağılması, dünyada kırılmalara yol açmış ve güç dengelerinin yeniden şekillendiği bir döneme girilmiştir. Bu yeni dönemde güç merkezlerinin en önemli çatışma alanı Avrasya Kıtası'dır. Türkiye'nin bu mücadelede hangi tarafta yer alacağına veya nasıl duracağına karar vermesi; Avrasya'daki güç dengelerini değiştirebileceği gibi kendi bekasına da yönelik sonuçlar doğuracaktır. Soğuk savaş döneminde batılı organizasyonlar içinde güvenliğini sağlayan Türkiye'nin, halen aynı siyaseti sürdürmesi mümkün değildir. Türkiye, yaklaşık elli yıldır AB yapılanması içinde yer almaya çalışmaktadır. Ancak üyelik için önüne sürülen şartlar bekasını tehdit eder mahiyettedir. Diğer güç merkezleriyle ya da Türk devletleriyle sıkı işbirliğine girerek Avrasya`da yön değiştirmiş bir Türkiye; AB ve ABD tarafından tercih edilmeyecektir. Ancak AB'ye tam üye bir Türkiye de ABD menfaatlerine aykırıdır. Zira böyle bir ihtimal ABD'nin potansiyel rakibi AB'yi küresel bir güç haline dönüştürecektir. Türkiye'nin AB üyeliği, Avrasya'daki birçok meselenin ve bu arada kendi bekasının da düğüm noktasıdır. Türkiye; milli devlet yapısına, güvenliğine ve bekasına yönelik tehditler içeren ve bu tehditler karşısında hareketsiz kalmasına sebep olan AB üyelik sürecini gözden geçirmeli ve yeni bir ?milli güvenlik siyaseti? oluşturmalıdır. Güvenlik kavramındaki algılama değişikliği; devlet idaresi disiplini olarak tanımlanan jeopolitiğe, iç ve dış siyaseti bilimsel bir zeminde uyumlandırarak milli güvenlik siyaseti oluşturma ve uygulama işlevini kazandırmıştır. Türkiye; jeopolitik disiplininden istifadeyle, bilimsel zeminli yeni bir güvenlik sistemi kurmalı, bu kurumsal yapının aklıyla AB üyelik sürecini sorgulamalı ve yeni bir milli güvenlik siyaseti belirleyerek uygulamaya sokmalıdır.
Özet (Çeviri)
Dissolution of the Soviet Union caused diffractions in the world, and a period that reshapes the power balances has begun. In this new period, the most important conflict area of power centers is the Continent of Eurasia. Decision, regarding where or how Turkey shall stand in this conflict, will have some consequences that changes power balances as well as in terms of its own stability. It is not possible for Turkey to sustain the same policy, which assured its security in the Cold War. For about 5 decades, Turkey tries to hold place in the structure of EU. However, the conditions that are imposed for the membership are threatening its own sustainability. EU and USA would not favor Turkey to change its direction towards other power centers or Turkish States by close collaborations in the Eurasia. However, providing full membership to Turkey is also contrary to their interests; since such possibility shall turn EU, a potential competitor of USA, into a global power. Turkey?s EU Membership is the key point of many issues in the Eurasia as well as its own sustainability. Turkey should review such accession process that has various threats in terms of its national state structure, security and sustainability and that causes immobility against these threats; thus, Turkey should form a new ?National Security Policy?. The change in the perception of security concept has functioned as forming and implementing a National Security Policy which harmonizes the geopolitics, defined as state willpower discipline, with internal and foreign policy on a scientific ground. By using geopolitical discipline, Turkey should establish a new security system; question EU accession process by the institutional structure; determine and implement a new National Security Policy.