Türk modernleşmesinde halkevleri ve Diyarbakır Halkevi örneği
The people's houses in the Turkish modernisation and the example of Diyarbakır People's House
- Tez No: 277202
- Danışmanlar: PROF. DR. E. SEMİH YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır Halkevi, Halkevleri, Modernleşme, Halk Eğitimi, Community centers, Diyarbakır Community Center, Modernization, Public Training
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 761
Özet
Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli kültür ve halk eğitimi kurumlarından biri olarak tasarlanan Halkevlerinin temel amaçları, Atatürk ilke ve inkılâplarını geniş halk kitlelerine anlatmak ve benimsetmek, halkı her açıdan aydınlatmak ve halkın modernleşme sürecine uyum sağlamasını kolaylaştırmaktı.İlk olarak 19 Şubat 1932'de 14 il merkezinde açılan Halkevleri kısa sürede bütün bir yurt geneline yayılarak kapatıldıkları 1951 tarihinde sayıları 478'e ulaşmıştır.Halkevleri zincirinin bir halkası olarak 19 Şubat 1932 tarihinde faaliyetlerine başlayan Diyarbakır Halkevi, kısa sürede Diyarbakır'ın başlıca kültür merkezi haline gelmiştir. Dokuz çalışma şubesiyle sosyal ve kültürel hayata ilişkin her alanda faaliyet gösteren Diyarbakır Halkevi, özellikle dil ve edebiyat, tiyatro, güzel sanatlar ve sosyal yardım alanlarında başarılı çalışmalar yürütmüştür. Diyarbakır Halkevi'nin 18 yıllık süreçte gerçekleştirdiği faaliyetler ve bu faaliyetlerin halk üzerindeki etkileri özelde Diyarbakır'ın sosyal ve kültürel hayatına genelde ise, Halkevlerinin Türk modernleşmesine sağladığı katkılar açısından ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
People's Houses is the institution established in 1932, founded on Mustafa Kemal Atatürk?s ideas, which was developed to give formal education to adults (Adult education) in Turkey. The People's House developed programs on language and literature, fine arts, library and publications, history and museum, drama, sports, social assistance, educational classes, and village development.The principle goals of the community centers, which were the most important culture and public training institutions of the history of Turkish Republic, were to communicate and adopt Atatürk?s Principles and Revolutions to wider masses of public, enlighten the public in every aspect, and facilitate the conformance of public to modernization process.Extending across the country in a short time, the number of the community centers, which were first established in 14 province centers on 19 February 1932, reached 478 in 1951 when they were closed. Diyarbakır Community Center, which started up as one of the branches of the community centers chain on 19 February 1932, became the main culture center of Diyarbakır province soon. This community center, which was active in every field relating to social and cultural life with its nine branch offices, conducted successful works particularly in language and literature, theatre, fine arts and social welfare fields. The activities Diyarbakır Community Center realized during a 18 year period and the impacts of these activities on public have a characteristic to shed light on the social and cultural life of Diyarbakır in particular, and contributions of community centers it provided for the Turkish modernization in general.